Kuinka klapikoneen teräketju huolletaan?
Klapikoneen teräketju ja terälaippa kannattaa huoltaa säännöllisesti. Näin varmistat, että klapikoneesi palvelee sinua mahdollisimman pitkään.
Tylsän teräketjun käyttäminen aiheuttaa useita erilaisia ongelmia: kone kuumenee, terälaippa kuumenee ja kuluu, ketjun rattaat kuluvat nopeammin ja saha hidastuu, jolloin työhön kuluu enemmän aikaa. Klapikoneen ollessa kovassa käytössä, teräketju kannattaa vaihtaa terävään jopa päivittäin.
Kun huollat klapikonettasi, muista pitää mielessä myös turvallisuus ja käytä asianmukaisia suojavarusteita, kuten suojakäsineitä ja suojalaseja.
Hakki Pilkkeen klapikoneiden helppo huollettavuus ja vähäiset huoltokohteet pitävät huoltotauot lyhyinä, jolloin kaikkein tärkeimmälle eli polttopuiden käsittelylle jää enemmän aikaa.
Katso videoltamme yksityiskohtaiset ohjeet teräketjun teroittamisesta sähköisellä teroittimella:
Teräketjun irrotus
Hakki Pilke Pro -sarjan klapikoneissa on tehokas AC 10 -ketjunkiristin, joka pitää teräketjun optimaalisella kireydellä koko ajan ehkäisten näin ketjun irtoamista ja katkeamista. Tämä estää teräketjun rikkoutumisen ja löystymisen. Ketjun oikea jännitys lisää merkittävästi ketjun käyttöikää ja parantaa leikkuunopeutta. Hydraulinen ketjunkiristin ei vaadi manuaalista kiristämistä, mikä mahdollistaa ketjun vaihtamisen jopa alle neljässäkymmenessä sekunnissa.
Hydraulisessa ketjunkiristimessä aloita varmistamalla, että klapikoneesi on sammutettu ja kytketty irti voimanlähteestä. Avaa koneen suoja ja käännä ketjun kiristysvipu OFF-asentoon . Tämä vapauttaa paineen automaattisesta teräketjunkiristimestä. Löysää teräketju vetämällä sitä alas- tai ylöspäin terälaipan keskikohdasta, ja poista sitten teräketju.
Teräketjun teroitus
Voit teroittaa teräketjun joko pyöröviilalla tai sähköisellä teroittimella. Jos teroitat ketjusi viilalla, työtä voi helpottaa monilla työkaluilla kuten viilanohjaimilla ja viilaustuilla. Katso vinkkejä viilalla teroitukseen Metsolan moottorisahan teräketjun teroitus videosta.
Sähköinen teroitin on helppo ja nopea tapa teroittaa kaikki teräketjun hampaat täsmälleen samanmittaisiksi ja samaan viilauskulmaan. Teroita ketju aina ketjutyyppisi sekä valmistajan suositteleman teroituskulman mukaan.
Sähköistä teroitinta käyttäessä kannattaa käyttää nopeita naputtavia liikkeitä, jotta pinta ei pääse ylikuumenemaan. Tarkista, että lukituskahva on kiinnitetty tiukasti ja ketju on lukittuna. Liikuta ketjua aina kouru kerrallaan eteenpäin seuraavan teroitettavan sivulevyn asettamiseksi.
Tarkista ja säädä syvyysmittoja tarvittaessa. Muista myös tarkistaa, että kourut tulevat tasaisesti teroitetuksi ja että niiden pinta näyttää tasaisen kirkkaalta. Puhdista lopuksi roskat ja voitele sitten ketju huolellisesti ketjuöljyllä.
Terälaipan huolto
Teräketjua vaihdettaessa on aina tarkistettava myös terälaipan kunto. Tarvittaessa terälaippa tulee kääntää ja huoltaa.
Jos laippa on vääntynyt tai siinä on halkeamia, se tulee aina korvata uudella. Katso laippaa samalla tavalla kuin katsoisit kiväärin tähtäimeen, nähdäksesi onko laipan runko suora.
Terälaipat kuluvat kahdesta kohdasta: ketjunohjauskiskoista ja ohjainurasta. Tarkista laipan kuluminen ja hio ketjunohjauskiskot hiomakoneella. Muista hioa molemmat puolet, ja tarkista, että lopputulos on tasainen. Laippa tulee vaihtaa kun ketjunohjauskiskot ovat kuluneet niin, ettei ketju enää makaa ohjauskiskojen päällä.
Teräketjun asennus
Asenna uusi tai huollettu teräketju paikalleen. Varmista, että leikkaava hammas on pyörimissuuntaan nähden edessä. Asenna ketju ensin terälaipan kärkipyörälle ja muista kääntää ketjun kiristysvipu ON-asentoon. Sulje koneen suoja ja käynnistä kone.
Nykyaikaisissa klapikoneissa automaattinen ketjunkiristin kiristää teräketjun oikealle kireydelle ja laippa nousee ylös. Hakki Pilke Pro -sarjan koneissa on patentoitu AC 10 -ketjunkiristin, joka ei vaadi manuaalista kiristystä. Et myöskään tarvitse työkaluja ketjun vaihtamiseen.
Vedä ketjua reunasta laipan keskikohdalta tarkistaaksesi teräketjun oikea kireys. Kireys on sopiva, kun ketjua saa kohtuullisella voimalla nostettua hiukan. Jos ketju tuntuu liian löysältä tai kireältä, tarkista ketjunkiristimen paine tai mekaanisessa järjestelmässä ketjun kiristysruuvi.
Lisävinkki!
Pidä aina viisi teräketjua valmiustilassa. Jos sinulla ei ole työkaluja ketjujen teroittamiseen tai ketjuja on paljon, kannattaa harkita ulkoisen teroituspalvelun käyttämistä. Tällaisessa tapauksessa ketjujen teroittaminen ulkopuolisella teroituspalvelulla voi olla kustannustehokkaampaa ja säästää myös aikaa.
Puhtaalla öljyllä ja suodattimella herkät hydrauliikan osat toimii häiriöttömästi ja öljyn lämpötila pysyy maltillisella tasolla. Hakki Pilke -klapikoneiden suositus on ensivaihto sadan tunnin tai ensimmäisen kauden jälkeen ja tämän jälkeen joka toinen vuosi tai 500 tunnin välein, riippuen kumpi saavutetaan ensin.
Katso Lantmännen Agron listaus, jonka avulla löydät helposti omaan koneeseen sopivat öljyt, suodattimet ja terävarusteet.