Ketjusaha- vai sirkkeliklapikone?
Aiemmassa kirjoituksessamme listasimme mielestämme tärkeimmät ominaisuudet, jotka uuden klapikoneen hankinnassa kannattaa huomioida. Moni klapikoneen ostaja pohtii kuitenkin aivan ensimmäisenä yhtä kysymystä: kumpi on parempi ketjusaha- vai sirkkelikone? Siksi päätimme omistaa tälle aiheelle ihan oman blogitekstinsä.
Sirkkelikoneessa on pidempi teroitusväli
Moni sirkkelikoneen valinnut pitää pyöröterällisiä koneita tehokkaampina ja huoltovapaampina. Sirkkelikoneissa teroitusväli on tosiaan pidempi, ja sen huolto on öljyvapaampaa, sillä siinä ei tarvita ketjuöljyä. Toisaalta katkaisuterän vaihto sekä teroitus on hitaampaa ja kalliimpaa kuin ketjusahallisessa klapikoneessa.
Kun sirkkelikoneen terä on terävä, se leikkaa hyvin. Terän tylstyessä ongelmana kuitenkin on, että terä heittää katkaistavan pilkkeen usein väärään asentoon. Tällöin käyttäjä joutuu korjaaman asennon, mikä hidastaa työtä.
Moni valitsee tavallisen terän sijasta kovapalateräketjun, joka kestää teroittamatta jopa 10–20 kertaa pidempään kuin tavallinen ketju. Silti sekin tylsyy aikanaan. Lisäksi kovapalaterä voi tuhoutua kokonaan osuessaan isoon kovaan esineeseen puun sisällä. Kovapalaterä on kuitenkin esimerkiksi hiekkaisilla puilla ehdoton silloin, kun käytetään sirkkelikonetta.
Sirkkelikoneen etuna on myös se, että syntyvässä sahanpurussa ei ole yhtään öljyä. Saattaa myös tuntua, että sahanpurua syntyy vähemmän kuin ketjusahakoneella. Tämä ei kuitenkaan todellisuudessa pidä paikkaansa, sillä terien leveydessä ei ole suuria eroja. Sirkkelikoneesta syntyvä sahanpuru vain on hyvin tiivistä, siinä missä ketjusahakoneella syntyvä puru on kuohkeampaa.
Modernit sirkkelikoneet ovat turvallisia
Sirkkelin huonona puolena monet pitävät sen vaarallisuutta. Tämäkin on kuitenkin harhaluulo, sillä moderneissa kotimaisissa koneissa sirkkeli on EU:n asettamien turvallisuussäännösten myötä turvallinen. Koska sirkkelin terä pyörii koko ajan, se vaatii erilaisia suojia. Suojia ei myöskään yleensä voi avata koneen ollessa käynnissä, jotta koko ajan pyörivään sirkkelin terään ei voi vahingossa loukata itseään. Ketjusahassa on helppo pysäyttää ketju ja vaaralliset toiminnot, jolloin yksittäinen iso suoja voidaan avata heti.
Sirkkelikoneen todellisempi ongelma on usein se, että nopeasti pyörivä terä tarvitsee paljon tilaa. Muun muassa tämän vuoksi sirkkelin terällä varustetut koneet ovat huomattavasti kalliimpia suhteessa saman kokoiseen ketjusahakoneeseen. Varsinkin suurempien sirkkelin terien liikuttaminen vaatii paljon tukevia rakenteita, jolloin syntyy huomattavasti korkeammat valmistuskustannukset verrattuna ketjusahakoneeseen.
Pienemmissä sirkkelikoneissa puuta usein työnnetään terälle käyttäjän voimin ja isommissa koneissa terää liikutetaan puuta päin. Tällöin tilan tarve kasvaa ja tarvitaan vahva, usein monimutkainen voimalinja terän pyöritykseen. Esimerkiksi 700 mm halkaisijalla oleva terä leikkaa halkaisijaltaan vain 280 mm olevan puun ja samalla terän sekä voimansiirron tulee liikkua minimissään metri. Ison terän käynnistäminen on myös hankalaa, etenkin ilman vapautuskytkintä. Tämä korostuu etenkin sähkökäyttöisissä koneissa ja kylmällä säällä.
Ketjusaha menee kompaktiinkin tilaan
Moni pitää ketjusahan parhaana puolena sitä, että klapikoneessa ja moottorisahassa on sama laippa ja teräketju, jota voi vaihdella tarpeen mukaan. Myös ketjusahassa tavallinen ketju tylsyy samoin kuin tavallinen sirkkelin terä. Mutta siinä missä sirkkelikoneen kohdalla vaaditaan aina kääntymistä asiantuntevan liikkeen puoleen, pystyy teräketjun teroittamaan helposti itse. Myös teräketjun vaihtaminen on helppoa ja kaiken muunkin terän huoltoon liittyvän voi tehdä itse.
Hakki Pilke Pro -sarjan ketjusahallisissa klapikoneissa on automaattinen teräketjun voitelu ja AC 10 -ketjunkiristin. Nämä helpottavat ketjusahan huoltoa arjessa sekä pidentävät ketjun ja laipan käyttöikää merkittävästi. Teräketjun ja laipan huolto onkin modernissa klapikoneessa uskomattoman helppoa – ohjeet ja videon huoltoon löydät blogistamme Kuinka klapikoneen teräketju huolletaan?
Kun ketjun vaihtamiseen ei tarvita erillistä huoltotaukoa, se onnistuu kesken työpäivän ja vie vain pienen hetken. Kun ketjun huoltaminen ja vaihtaminen on helppoa, tulee terä varmemmin pidettyä koko ajan terävänä ja vaihdettua tarvittaessa vaikka joka toinen päivä. Terävä terä nopeuttaa työskentelyä. Jos taas konetta ajetaan esimerkiksi kaksi viikkoa hieman tylsällä terällä, koska vaihtaminen on työlästä, aiheutuu tästä iso lovi koneen tuottoon.
Myös ketjusahaan on nykyisin saatavana kovapalaketju, jonka käyttöikä on samaa luokkaa sirkkelin kovapalaketjun kanssa. Kovapalaketjut ovat nykyään kehittyneitä ja myös ketjusahaan on tarjolla hyvälaatuisia kovapalaketjuja, joissa leikkuuhampaan kovempi materiaali on juotettu kiinni samoin kuin sirkkelin terässä. Ketjusahan kohdalla myös kovapalaketjun voi teroittaa kotioloissa siihen tarkoitetulla viilalla tai timanttilaikalla.
Sähkökäyttöinen ketjusahakone on hyvä erityisesti kylmällä ilmalla
Ketjusaha tarvitsee voitelun ketjun ja laipan väliin, mutta nykyaikaisissa koneissa tätä varten on automaattinen ketjunvoitelu portaattomalla säädöllä. Näin öljyä ei mene hukkaan ja sitä tarttuu puruun häviävän pieni määrä. Voiteluun on nykyään olemassa korkealaatuisia biohajoavia voiteluaineita, jotka eivät sotke pilkkeitä millään tavoin.
Moni käyttäjä arvostaa ketjusahan kohdalla katkaisutavan hiljaisuutta. Moderneissa ketjusahakoneissa on lisäksi tehokkaat purunpoistot ja niihin on saatavilla lisävarusteena myös puruimuri. Näin kuohkeampikaan sahanpuru ei pääse leviämään ympäristöön. Yksi ketjukoneen etuja on myös se, että ketju ei pyöri koko ajan ja näin koneen käyttö on tehokkaampaa. Myös koneen käynnistäminen on helppoa koska vain hydrauliikkapumput käynnistyvät.
Ketjusahallisten klapikoneiden yksi hyvä puoli on niiden sirkkelikoneita selvästi kompaktimpi koko. Niissä myös saa suuremman puun halkaisijan paksuuden kuin saman luokan pyöröteräisissä koneissa. Esimerkiksi 16” laippa yltää katkaisemaan halkaisijaltaan 380 mm puun. Laippa liikkuu vajaan 90 astetta, vaakatasoon ja takaisin ylös. Näin koneen mitat ovat merkittävästi pienemmät ja samalla voidaan katkaista halkaisijaltaan reilusti suurempi puu. Kaikissa ketjusahakoneissa vain laippa liikkuu, joko käyttäjän voimin tai koneen ohjaamana.
VINKKI: Käytit mitä tahansa konetta, niin tärkeää on muistaa, että tylsillä terillä ei koskaan kannata tehdä pilkettä.
Jos puun keskihalkaisija on esimerkiksi 200 mm ja pituus 33 cm voidaan terävällä ketjusahalla tehdä 10 katkaisua/min. Hieman tylsynyt puolestaan tekee 8 katkaisua/min. Tämä tarkoittaa, että terävällä terällä tulee 75 irtokuutiota päivässä vs. hieman tylsällä 59 irtokuutiota päivässä. Voit tutustua tarkempiin lukuihin itse oheisella laskurilla.
Oletko kiinnostunut klapikoneesta?
Hakki Pilkkeen valikoimista löydät sopivat klapikoneet ja voimalähteet niin teolliseen tuotantoon, ammattilaisille, puoliammattilaisille kuin pilkkeitä kotitarpeeseen tekeville.