Ajankohtaista

Ensisijaiset välilehdet

Ajankohtaista

Uutinen

Venäjän hyökkäyssota, epävakaa maailman tilanne ja Euroopan tavoite vähentää voimakkaasti energiariippuvuuttaan Venäjästä ovat aiheuttaneet energiakriisin, joka kasvattaa myös suomalaisten lämmityslaskuja.

Tulevana talvena energian käytön suhteen kannattaa olla tarkkana. Jokaisen tulisi säästää energiaa siellä missä voi. Erityisesti sähkölämmitteisissä asunnoissa sähkön- ja energian hinnannousu kuitenkin voi käydä kukkaron päälle vaikka energiaa kuinka koettaisi säästää.

Polttopuiden hyödyntäminen lämmityksessä voikin tulevan talven aikana auttaa säästämään pitkän pennin, minkä lisäksi se voi auttaa meitä kaikkia selviämään pahimman energiakriisin yli. 

 

Puulämmitys auttaa vähentämään ostettavan lämmitysenergian määrää

Polttopuu osana huoltovarmuutta ja kriisiin varautumista nousee erityisen merkittävään rooliin, jos sillä huolehditaan asunnon lämmityksestä esimerkiksi sähkön rinnalla. Polttopuu on tällöin merkittävä turva vaikkapa sähkökatkosten varalta talviaikana. Jos sähkökatko osuu esimerkiksi keskelle pahinta pakkaskautta, voi polttopuu olla todellinen tilanteen pelastaja.

Erityisen kylmimmän talven ja sähköpulan aikana, sekä nyt sähkön hinnan noustessa, polttopuu on erinomainen apu pienentämään energian kulutusta ja samalla sähkölaskun loppusummaa. Polttopuu on siis myös edullinen tapa lämmittää kotia ja pienentää oman energiankulutuksen hintaa.

Polttopuu auttaa myös vähentämään ostettavan lämmitysenergian määrää. Erityisesti sähkölämmittäjälle puun pienpoltto voi tuoda merkittäviä säästöjä talven aikana. Kun lämmittää puulla, kannattaa tietysti maksimoida sen lämmöntuotto. Tämä onnistuu kun puuta polttaa tehokkaasti ja puhtaasti. 

Puhtaan ja tehokkaan puun polttamisen varmistat huolehtimalla, että polttopuusi ovat laadukkaita, kuivia ja puhtaita. Puut kannattaa tuoda sisälle jo edellisenä päivänä, jolloin puun pintaan kertynyt kosteus häviää. Tällöin puut syttyvät huomattavasti helpommin ja tuottavat sytytysaikaisia päästöjä huomattavasti vähemmän verrattuna kylmiin, kosteapintaisiin puihin. Takka kannattaa myös sytyttää oikein ja muista jättää vapaata tilaa vähintään kolmasosa tulisijan korkeudesta. Kannattaa myös avata ovet kaikkiin huoneisiin, jotta lämpö leviää tasaisesti ympäri kotia. 

 

Auttaako polttopuu säästämään sähkölaskussa?

Jo pidempään jatkunut kova kysyntä on tietysti nostanut kuluneen syksyn aikana myös polttopuiden hintoja niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Siitä huolimatta polttopuu on edelleen varsin edullinen lämmitysmuoto.

Polttopuun hintaa arvioidessaan, kannattaa olla tarkkana myös tilavuuksien suhteen, puhutaanko esimerkiksi litroista vai heittokuutioista. Eri puilla on myös erilainen lämpöarvo, mikä luonnollisesti vaikuttaa myös niiden hintaan.

Karkeita laskelmia voi tehdä esimerkiksi seuraavasti. Yksi heittokuutio puuta tarkoittaa eri puulajien kohdalla seuraavia painoja ja lämpöarvoja:

 • KOIVU: 243 kg/i-m3 ja lämpöarvo 4,15 kWh/kg
 • KUUSI: 193 kg/i-m3 ja lämpöarvo 4,10 kWh/kg
 • HAAPA: 198 kg/i-m3 ja lämpöarvo 4,10 kWh/kg
 • MÄNTY: 195 kg/i-m3 ja lämpöarvo 4,15 kWh/kg

Heittokuution hinnan lisäksi kannattaa siis kiinnittää huomiota siihen, millaista puuta on ostamassa. Entä paljonko sähkölaskussa siis voi säästää polttamalla esimerkiksi yhden heittokuution koivua tai kuusta? 

 • Yksi heittokuutio kuivaa koivua painaa noin 243 kg. Koivun hinta on 80 €/heitto-m3. Jos takan hyötysuhde on 85 % saadaan energiaa suunnilleen 857 kWh. Jos sähkönhinta on 20c/kWh, säästöä lämpölaskuun saadaan noin 91 € / heittokuutio.
   
 • Yksi heittokuutio kuivaa kuusta painaa noin 193 kg. Kuusen hinta on 50 €/heitto-m3. Jos takan hyötysuhde on 85 % saadaan energiaa suunnilleen 673 kWh. Jos sähkönhinta on 20c/kWh, säästöä lämpölaskuun saadaan noin 85 € / heittokuutio. 
   
 • Kaksi kantotelineellistä koivua (n. 20 kg) eli yksi lämmityskertaa tuottaa energiaa noin 83 kWh ja maksaa noin 9,7 €. Jos sähkönhinta on 20c/kWh, säästöä lämpölaskuun saadaan noin 7 € / lämmityskerta. 

Sähkön hinnan noustessa tietysti myös saavutettu taloudellinen hyöty kasvaa. Eikä kannata unohtaa sitä, että vähentyvä kulutus auttaa myös kokonaisuudessa hillitsemään energiakriisiä ja sen negatiivisia vaikutuksia. 

 

Me kaikki voimme vaikuttaa siihen, miten hyvin energiakriisistä selvitään

Vaikka polttopuita hyödyntämällä voi säästää lämmityslaskussa pitkän pennin, kannattaa jokaisen silti kiinnittää huomiota omaan energiankulutukseensa kokonaisuutena.

Tämän hetkisessä energiakriisissä on kyse ennen kaikkea energian riittävyydestä, joten kulutusta vähentämällä voimme yhdessä varmistaa energian riittävyyden tulevien kuukausien aikana. Pienetkin teot merkitsevät paljon, kun niitä tehdään monella taholla. Samalla pystyt tietenkin pienentämään omaa sähkölaskuasi. 

Helppoja vinkkejä oman energiankulutuksen vähentämiseen ovat esimerkiksi seuraavat:

 • Laske huonelämpötilaa yhdellä asteella - säästät lämmitysenergiaa noin viisi prosenttia.
 • Säädä raitisilmaventtiilit talveksi pienemmälle, ja tuuleta tarvittaessa nopealla ristivedolla. Älä jätä ikkunoita auki pitkäksi aikaa.
 • Huolehdi ikkunoiden ja ovien eristeiden kunnosta. 
 • Alenna huonelämpötilaa matkojen ajaksi (muista silti hyvä peruslämpö).
 • Sammuta laitteet ja valot, kun niitä ei tarvita.
 • Käytä vettä säästeliäästi.

Muista, että myös energiankäytön ajoituksella on väliä. Pyri käyttämään mahdollisimman vähän energiaa ruuhkahuippujen aikana. Valtakunnalliset ruuhkahuiput sähkönkäytössä sijoittuvat arkisin kello 8-10, 16-17 sekä 19-20 välille. Kun vähennät sähkönkäyttöä erityisesti näiden tuntien aikana, autat pienentämään sähkökatkojen riskiä.  

 

Astetta alemmas -kampanjan sivulta löydät vielä lisää arkisia vinkkejä energiankulutuksen pienentämiseen. 

Uutinen

Haluamme kiittää kaikkia asiakkaitamme ja yhteistyökumppaneitamme kuluneesta vuodesta. Hakki Pilke toivottaa kaikille rauhallista joulua ja menestyksellistä uutta vuotta 2023!

Juhlapyhien vuoksi tehtaamme on suljettuna 26.12.2022. Varaosamyyntimme palvelee arkipäivisin normaalisti, mutta lähettämömme on kiinni 22.12-2.1.2022.

Uutinen

Energiakriisi ja energian hinnan voimakas nousu ovat saaneet polttopuukaupan käymään kuumempana kuin vuosiin. Tämä polttopuiden poikkeuksellisen kova kysyntä näkyy nyt paitsi kotimaassa, myös ympäri maailman. Monet polttopuukauppiaat joutuvat tällä hetkellä myymään ei oota. Myös klapikoneiden toimitusajat ovat poikkeuksellisen pitkiä. 

Tällä hetkellä monen polttopuita myyvän verkkokaupan etusivulta löytyy yhteinen viesti: uusia tilauksia ei voida ottaa vastaan. Tuotteiden sivulta paljastuu, että kaikki tuotteet on loppuunmyyty.

"Polttopuukauppa käy nyt kuumana. Sähkön hinnannousu ja mahdolliset tulevat sähkökatkot ovat saaneet kotitaloudet täyttämään polttopuuvarastojaan ennätystahtiin. Moni klapiyrittäjä on myynyt varastonsa tyhjiin jo nyt ennen pakkasten tuloa.", kertoo Veijo Kontro, Hakki Pilke klapikoneiden Suomen myyntipäällikkö.

Monen polttopuukauppiaan varastot on tältä kaudelta jo myyty. Siksi moni on joutunut toistaiseksi keskeyttämään myyntinsä kokonaan voidakseen keskittyä tekemään lisää polttopuuta myyntiin. 

 

Polttopuut myydään käsistä

Hakki Pilke Pro 38 koneella polttopuunsa tekevä tunnettu kauppias Simo Rousu tekee vuosittain noin 1 000 m3 polttopuuta ja parhaimmillaan 11 täysperävaunullista kuormaa. Tänä vuonna Rousu myi omalta osaltaan polttopuut loppuun jo elokuussa. Tilanteen poikkeuksellisuudesta kertoo paljon se, että esimerkiksi viime vuonna Rousulla riitti puuta myytäväksi joulukuulle asti. 

Hakki Pilke Easy 43 klapikoneella Koivuklapia.fi -yritystä pyörittävän Magnus Ådahlin mukaan myös tuorepuu on poikkeuksellisesti mennyt hyvin kaupaksi jo viime keväästä saakka. Lisäksi asiakkaat ovat tällä hetkellä valmiita hakemaan polttopuunsa hyvinkin kaukaa kunhan vain saavat puuta. 

Joillakin isommilla yrittäjillä polttopuuta riittää vielä myytäväksi. Esimerkiksi Hakki Pilke 50 Pro koneella polttopuita tekevällä Metsolan piha ja puulla polttopuut eivät ole varastosta vielä kokonaan loppu. Tilausruuhka on silti heilläkin valtava, joten tilanne voi muuttua pian. 

 

Kysyntä nostaa polttopuun hintaa

Jo pidempään jatkunut kova kysyntä on nostanut polttopuiden hintoja niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Koivun 1 m3 heittokuution hinta pyörii Suomessa tällä hetkellä jo sadassa eurossa. Joillakin alueilla hinta saattaa kotiin kuljetuksen kanssa olla jo 150 euroa. 

"Raaka-aineen saatavuus ja hinnannousu huolestuttaa nyt monia klapiyrittäjiä. Se uhkaa kasvattaa jo ennestään pitkiä toimitusaikoja. Kallistuva energia nostaa myös koneellisesti kuivattujen klapien asiakashintaa, koska klapikuivurit käyttävät lämmönsiirrossa myös sähköenergiaa", kertoo Veijo Kontro. 

Jo pitkään paras tapa varmistaa polttopuut talveksi, on ollut tilata puut hyvissä ajoin keväällä. Tänä vuonna polttopuukauppiaat ovatkin huomanneet, että kysyntä jakautui normaalia pidemmälle aikavälille, ja tilauksia alkoi tulla normaalia aiemmin. 

Polttopuiden tilaaminen jo keväällä on jatkossakin paras tapa varmistaa omat puut seuraavaksi syksyksi ja talveksi. Näin polttopuut myös todennäköisesti saa ainakin hieman edullisempaan hintaan - etenkin silloin kun kysyntä on kasvussa.

 

Klapikoneiden toimitusajat poikkeuksellisen pitkiä

Polttopuiden kysynnän mukana on luonnollisesti noussut myös klapikoneiden kysyntä. Tällä hetkellä lähes kaikkien klapikoneiden valmistajien toimitusajat ovat vuoden päähän. 

“Klapikoneiden kysyntä on ollut viimeisen vuoden aikana myös vientimaissa kovempaan kuin koskaan ennen. Tämä johtuu pääasiassa energian rajusta hinnan noususta. Kysynnän noususta johtuen toimitusaikojen pituus on moninkertaistunut niin sanotusta normaalista tasosta ympäri maailman”, kertoo Hakki Pilke klapikoneiden vientipäällikkö Jari Niskakoski. 

Jos tuntuu, että klapikoneesi kaipaa päivitystä kaudelle 2024, suosittelemme laittamaan tilauksen mahdollisimman pian. Tällä hetkellä sekä polttopuiden että klapikoneiden kysynnän kasvu vaikuttaa jatkuvan, mikä saattaa pidentää toimitusaikoja entisestään. 

Uutinen

Henkilökunnan tyky-päivän vuoksi tehdas ja puhelinvaihteemme on suljettu tiistaina 1.11.2022. Palvelemme teitä taas normaalisti keskiviikkona klo 08-15.30. 

Uutinen

Hakki Pilke esittelee ensimmäistä kertaa Suomessa vallankumouksellisen 55 Pro klapikoneen FinnMETKO -näyttelyssä Jämsässä 1.-3.9.2022. Hakki Pilke 55 Pro on puoliautomaattinen polttopuutehdas innovatiivisilla ominaisuuksilla, joka on tarkoitettu teolliseen tuotantoon ja ammattikäyttöön. Hakki Pilke 55 Pro on suunniteltu yhdessä eri puolilla maailmaa toimivien ammattilaisten kanssa mahdollistamaan polttopuiden mahdollisimman tehokas valmistus. 55 Pro:n innovatiiviset ominaisuudet takaavat ylivoimaisen suorituskyvyn kaikissa olosuhteissa ja tilanteissa. Se tekee jopa 55 cm kovapuusta laadukasta polttopuuta 40 tonnin halkaisuvoimalla ja tehokkailla hydraulitoiminnoilla.

Hakki Pilke 55 Pro tuo polttopuiden valmistamisen nykyaikaan innovatiivisilla ja automatisoiduilla ominaisuuksillaan. Uudella HakkiMultiBlade™-terällä voit helposti halkaista tukit jopa 24:ään osaan ja vaihtaa sitten helposti 8:aan osaan vain muutamassa sekunnissa. Halkaisuterän automaattinen hydraulinen korkeudensäätö mahdollistaa tasalaatuiset polttopuut myös silloin kun tukkien halkaisija vaihtelee. Järjestelmässä on innovatiivinen anturi, joka mittaa jokaisen tukin halkaisijan ja säätää sitten halkaisuterän korkeuden optimaalisen tuloksen saamiseksi. “Innovatiivinen HakkiMultiBlade™ on idea, joka perustuu asiakkaiden tarpeeseen: halkaisuterän vaihtaminen suuressa klapikoneessa on hidasta ja raskasta. Halusimme tehdä siitä asiakkaillemme helpompaa. HakkiMultiBlade™ ja automaattinen korkeudensäätöjärjestelmä tulevat vakiona jokaisessa 55 Pro klapikoneessa,” kertoo kehityspäällikkö Timo Jussila.

55 Pro:ssa on moderni tiedonseurantajärjestelmä, jota hallitaan helppokäyttöisestä näytöstä. Valvontajärjestelmä kerää tärkeitä tietoja koneen tuottavuudesta ja prosesseista. Saat reaaliaikaisen tiedon tuotantomäärästä, käyttötunneista, halkaisumenetelmistä ja koneen suojista. ”Asiakkaamme ovat toivoneet saavansa tietoa tuotannon tasosta ja siitä kuinka paljon polttopuita tuotetaan. Monia koneen eri toimintoja, kuten halkaisusylinterin iskuja tai puiden mittauslaitetta, voi myös hallita näytön avulla,” kertoo vientipäällikkö Jari Niskakoski. 55 pro sisältää vakiona myös täydellisen etädiagnostiikan, jolla koneen tilasta saadaan tarvittaessa myös tietoja etänä.

Hakki Pilke 55 Pro on suunniteltu todellisille ammattilaisille, jotka tahtovat saavuttaa korkean tuottavuuden ja tarvitsevat keskeytymättömän materiaalivirran sekä korkealaatuisen lopputuloksen. Yhdessä HakkiFeed 472 tukkipöydän ja XL Poistokuljettimen kanssa ammattilaiset voivat rakentaa markkinoiden johtavan polttopuutehtaan.

Lisätietoa koneesta: www.hakkipilke.fi / https://global.hakkipilke.com/hakki-pilke-55-pro

 

MEDIALLE:

Hakki Pilke -klapikoneet löydät Lantmännen Agron ulko-osastoilta 114, 116, 125 ja 126.

Työnäytökset 55 Pro koneella järjestetään joka päivä 1–3.9 klo 14, jolloin lehdistöllä on tilaisuus kuvata konetta toiminnassa. Haastattelut voitte sopia ennakkoon Pauliina Svanholmin kanssa: pauliina.svanholm@hakkipilke.fi, 0442032533

Uutinen

Elmia Wood 2022 avasi pohjoismaiset metsäalan näyttelyt rennossa tunnelmassa. Järjestäjien mukaan yhteensä 26 000 metsäalan ammattilaista vieraili messuilla. Klapikoneiden kysyntä on tällä hetkellä kovaa, ja se näkyi myös näillä messuilla. Esillä oli klapikoneiden lisäksi paljon pieniä metsäkoneita.

Hakki Pilke osastolla esiteltiin 55 Pro uutuutena, mikä herätti paljon kiinnostusta. Tämä oli ensi kerta kun 55 Pro on esittelyssä pohjoismaiden messuilla. Tämän polttopuutehtaan voit nähdä seuraavan kerran FinnMETKO näyttelyssä syyskuussa.

Hakki Pilke osasto oli oikein vilkas ja pääsimme juttelemaan useiden vanhojen asiakkaiden kanssa, jotka miettivät koneen päivittämistä.

Paikallinen ammattilainen Stig-Joel Karlssoni harkitsi myös 2X ja Easy37 klapikoneidensa päivittämistä. Messuilla hän päätyikin ostamaan 43 Pro:n sen nopeuden ja suuremman halkaisijan takia. Suunnitelmissa on vielä päivittää toinenkin kone ensin testattuaan 43 Pro klapikonetta.

Myös moni Hakki Pilke Easy 37 asiakas kävi katselemassa uudempia malleja. Yleisesti he ovat olleet todella tyytyväisiä Hakki Pilke koneeseen ja erityisesti koneen vähäiseen huollon tarpeeseen.

”Teen vuosittain n. 200 m3 polttopuita ja kone on toiminut oikein hyvin. Konetta tarvitsee vain harvoin huoltaa ja kaiken kaikkiaan olemme todella tyytyväisiä koneeseen”.

Etuna nähtiin myös koneen helppokäyttöisyys, sillä kuka vain voi käyttää konetta, jolloin koko perhe voi tehdä polttopuita. Uusissa konemalleissa viehätti erityisesti kiilahihnojen puuttuminen ja koneiden turvallisuus. 

”Käytössämme on Easy 37 tukkipöydällä, joka on nyt 8 vuotta vanha. Konetta on todella helppo käyttää ja myös muut perheestäni tekevät puita sillä. Koneen turvallisuus on myös hyvä. Aion silti ostaa uuden koneen, sillä niissä ei ole kiilahihnoja, mikä vähentää huoltotarvetta entisestään”.

Katso tunnelmia Elmia Wood -näyttelystä: Hakki Pilke - Elmia Wood 2022

Uutinen

Asiakaspalvelumme ja varaosamyyntimme palvelee läpi kesän arkipäivisin vaihdenumerossa (08) 7727 300, paitsi viikolla 30 (25. heinäkuuta - 31. heinäkuuta), jolloin koko tehdas on suljettu. Vaihteesta tavoitat niin varaosamyynnin kuin teknisen tuen. Hakki Pilke varaosamyynti toimii normaalisti Lantmännen Agron myymälöissä koko kesän ajan.

Hyvää kesää kaikille!
-Hakki Pilke tiimi-

Uutinen

Kesä on aivan nurkan takana ja polttopuut ovat valmiita kuivumaan! Harkitsetko investoimista uuteen koneeseen tai lisälaitteeseen tehostaaksesi polttopuun tuotantoasi? Uusi interaktiivinen Hakki Pilke 2022 esite on täällä auttamassa sinua! Upea sisältö tuotetiedoilla, kuvilla, videoilla ja lomakkeilla - kaikki yksissä kansissa!

Tutustu laajaan tuotevalikoimaamme uudesta interaktiivisesta esitteestä!

 

____________________________________________________________

Etsitkö Hakki Pilke jälleenmyyjää?

Onko sinulla jo kysyttävää tai haluaisitko kuulla lisää tuotteistamme?

Älä epäröi ottaa yhteyttä paikalliseen jälleenmyyjääsi tai pyytää tarjousta

 

Uutinen

Tiedätkö mitkä merkittävät trendit vaikuttavat juuri nyt polttopuualalla?  Tässä blogipostauksessa kurkistamme kolmeen polttopuualan tämän hetken tärkeimpään trendiin, jotka vaikuttavat sekä polttopuualan tuotantoon ja kehitykseen että loppuasiakkaiden ostopäätösten tekemiseen. 

 

1. Asiakkaiden tarve pienempään polttopuuhun

Asiakkaiden näkökulmasta polttopuun laadun merkitys kasvaa vuosi vuodelta. Lisäksi asiakkaat tarvitsevat ja toivovat aina vain pienempää polttopuuta, etenkin silloin kun polttopuuta käytetään kotien pääasiallisena lämmityksen lähteenä. Modernimmat takat ja lämmityslaitteet ovat yleensä myös pienempiä, jolloin asiakkaat haluavat  lyhyempää ja pienempi kokoista polttopuuta. 

Laadukkaan polttopuun tuottamisessa on huomioitava monta erilaista näkökulmaa. Ensimmäinen tekijä on tietysti riittävä määrä laadukasta raaka-ainetta – ilman sitä polttopuuyritys ei voi tuottaa laadukasta polttopuuta tai palvella asiakkaitaan luotettavasti.

Myös raaka-aine kannattaa valita huolellisesti. Yleisesti ottaen koivua pidetään parhaana raaka-aineena laadukkaalle polttopuulle, eikä se toki ole saavuttanut tätä mainetta syyttä. Hyvin kuivattuna kuitenkin myös monet muut puulajit toimivat aivan kelvollisena polttopuuna, ja niiltäkin löytyy omia hyviä ominaisuuksiaan. Esimerkiksi havupuu on energiasisällöltään huonompaa kuin koivu, mutta se sopii erinomaisesti esimerkiksi luukullisiin tulipesiin. Se ei nokea tulipesää ja hormia yhtä paljon kuin koivupuu.

Lisäksi yksi osa laadukkaan polttopuun toimittamista asiakkaalle on huolehtia, että valmiit polttopuut ovat mahdollisimman vähäroskaisia. Lisäksi puhdistetuista polttopuista saat helpommin mahdollisimman tasalaatuisia, ja myös niiden kuivaaminen käy nopeammin. Polttopuiden huolellinen puhdistaminen siis sekä nopeuttaa tuotantoprosessia, että auttaa varmistamaan, että asiakkaillesi toimitetut polttopuut ovat mahdollisimman laadukkaita ja tasalaatuisia.

Myös oikein valittu kuivausmenetelmä auttaa parantamaan laadun tarkkailua. Klapien tulisi olla kosteudeltaan 15–20 %, jotta ne palavat ja tuottavat lämpöenergiaa mahdollisimman tehokkaasti. Usein perinteinen luonnonkuivaus on aivan toimiva menetelmä, mutta jos tuotat polttopuuta ammattimaisesti tai jos asiakaskunnallasi on aivan erityisiä vaatimuksia polttopuiden laadun ja mittojen suhteen, kannattaa mahdollisesti investoida koneelliseen kuvaukseen.

 

2. Polttopuualan kaupallistuminen

Kolmas polttopuualaa koskeva trendi on tällä hetkellä alan yhä voimakkaampi kaupallistuminen. Yhä harvempi tekee polttopuunsa itse eli entistä useampi ostaa polttopuunsa ulkopuoliselta. Tämä on johtanut alan kaupallistumiseen ja siihen, että polttopuiden valmistajat käyttävät yhä isompia koneita ja tuottavat aina vain suurempia määriä puita.

Alan kaupallistuminen ja tuotantomäärien kasvaminen on ammattilaistanut alaa. Klapikoneiden tuottavuus ja käyttäjämukavuus on aina vain tärkeämpiä ja esimerkiksi klapikoneiden ergonomialta vaaditaan aina vain enemmän.

Ergonomisesti suunnitellusta klapikoneesta löytyy yleensä esimerkiksi älykkäät, monia toimintoja samanaikaisesti ohjaavan ohjaussauvat, jotka mahdollistava klapikoneen kokonaisvaltaisen hallinnan ja antavat tarkkuutta sahaamiseen ja halkomiseen.

Yksinkertainen käyttöliittymä auttaa minimoimaan inhimillisten virheiden mahdollisuuden. Lisäksi automatisoidut toiminnot auttavat välttämään tuotantokatkoksia. Myös kunnollinen puunnostin ja oikein valittu tukkipöytä auttavat parantamaan ergonomiaa ja tehostamaan tuotantoa.

 

3. Vastuullisuus ja paikallisen puun käyttö

Vastuullisuus on päivän sana lähes jokaisella alalla. Polttopuuala ei ole tästä mikään poikkeus. Polttopuun vastuullisuus on monitahoinen asia. Kun metsää kaadetaan vastuullisesti ja polttopuuta käytetään oikein, on polttopuu vastuullinen ja uusiutuva energianlähde.

Loppuasiakas voi vaikuttaa polttopuun vastuullisuuteen myös itse valitsemalla puhdasta ja kuivaa polttopuuta. Myös oman lämmittäjän ja takan tehokkuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Yleensä modernimmat laitteet ovat tehokkaampia eli myös polttavat puuta tehokkaammin. Tulen sytyttäminen on myös asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota. Kun tulen sytyttää päältäpäin, savua syntyy vähemmän ja polttopuut palavat hallitusti. 

Polttopuun vastuullisuuden kannalta yksi merkittävä asia on myös se, mistä hankitut polttopuut ovat kotoisin. Polttopuiden yksi ekologisesti tärkeä tekijä on se, että polttopuut on useimmissa paikoissa mahdollista toimittaa melko läheltä. Koska kuljetus on merkittävä päästöjen lähde, sillä mistä polttopuut tuodaan on valtavasti merkitystä. Lisäksi tietysti kuljetuskustannuksissa voidaan säästä, kun valitaan lähellä tuotettua puuta.

Valitsemalla polttopuut vastuulliselta ja mahdollisimman lähellä toimivalta polttopuun tuottajalta sekä noudattamalla itse vastuullisia toimintatapoja, jokainen voi vähentää ekologista jalan jälkeään merkittävästi. Lue lisää aiheesta aiemmasta blogistamme Mitä on vastuullisuus polttopuubisneksessä?  

Uutinen

Pääsiäisen pyhien vuoksi tehtaamme ja asiakaspalvelumme on kokonaan suljettu 15.-18.4.2022. Pääsiäisen jälkeen palvelemme normaalisti tiistaista 19. huhtikuuta alkaen.

Hyvää pääsiäistä kaikille!

Toivottaa, Hakki Pilke -tiimi