Ajankohtaista

Ensisijaiset välilehdet

Ajankohtaista

Uutinen

Oletko aloittamassa omaa tuotantoasi, harkitsemassa laitteiden päivitystä halkojasta täysimittaiseen klapikoneeseen, tai etsimässä vain hyödyllisiä vinkkejä oman polttopuutuotantosi parantamiseksi? Silloin tämä opas on juuri sinulle!

Lataa ilmainen oppaamme täältä: Hakki Pilke - Opaskirja polttopuuammattilaisille

Hakki Pilkkeellä on yli 40 vuoden kokemus polttopuun käsittelystä ja läheinen käsitys alan toiminnasta. Olitpa sitten vasta-alkaja tai aikeissa kasvattaa omaa tuotantoasi, toivomme oppaamme antavan sinulle kallisarvoista lisätietoa asioista, joita ottaa huomioon toimintaasi suunnitellessa.

Olemme jakaneet oppaan neljään osaan:
1. Toiminnan aloittaminen
2. Ennen klapien tekoa
3. Klapien teon aikana
4. Käsittelyn jälkeen

Ensimmäisessä osassa kerromme klapikoneiden ominaisuuksista sekä muista asioista, jotka kannattaa huomioida sopivaa klapikonetta valitessa. Käymme myös läpi, milloin on oikea aika investoida uuteen isompaan klapikoneeseen.
Toisessa osassa käymme läpi asioita, jotka kannattaa huomioida ennen klapiyrityksen perustamista. Käsittelemme oikean tukkipöydän valinnan merkitystä sekä kerromme, miten tukit kannattaa lajitella ja syöttää klapikoneeseen.
Seuraavassa eli kolmannessa osassa käymme läpi sellaisia klapikoneiden ominaisuuksia, joista on hyötyä polttopuiden tekimisessä. Käsittelemme klapikoneiden käyttäjäergonomiaa ja turvallisuutta sekä teräketjun huoltoa ja työn jakamista.
Osassa neljä kerromme, mitä polttopuille kannatta tehdä käsittelyn jälkeen. Aiheitamme ovat varastointi, kuivaaminen ja pakkaaminen. Olemme sisällyttäneet tähän osaan myös ideoita siitä, kuinka myydä ja markkinoida polttopuita.

Uutinen

Pääsiäisen pyhien vuoksi tehtaamme ja asiakaspalvelumme on kokonaan suljettu 1.-5.4. Pääsiäisen jälkeen palvelemme normaalisti tiistaista 6. huhtikuuta alkaen.

Hyvää pääsiäistä kaikille!

Toivottaa, Hakki Pilke -tiimi

Uutinen

Klapintekokelit ovat parhaimmillaan maalis- ja huhtikuussa, joten pian klapikoneet käyvät kuumana koko maassa. Jotta klapikoneen suorituskyky säilyisi vuosikymmeniä, kannattaa kone aina tarkastaa ja huoltaa ennen käyttöönottoa.

Klapikoneen ylläpidossa on tärkeää estää vikojen syntyminen ennakolta. Hyvä käytäntö on käydä kone tarkasti läpi aina, kun sen ottaa taas käyttöön säilöstä.

Seuraavan neljän kohdan tarkastuslistan avulla pääset jo pitkälle ja varmistat, että koneesi säilyy hyvässä kunnossa vuosikymmeniä:

  1. Käy kone yleisesti läpi. Tarkista, että kone on kunnossa ja puhdista se tarvittaessa.
  2. Rasvaa koneen nipat, jos et ole rasvannut niitä ennen koneen säilöön laittoa.
  3. Tarkista ketjun ja laipan tai pyöröterän kunto huolellisesti.
  4. Tarkista hydrauliikkaöljyn ja suodattimien kunto ja vaihda ne tarvittaessa. 

 

Klapikoneen puhdistus helpottaa kuntotarkastusta

Klapikoneen yleiskunnon voi tarkistaa silmämääräisesti. Näin varmistat nopeasti, ettei koneeseen ole tullut säilön aikana tai siirrossa vaurioita. Koneen puhdistus helpottaa kuntotarkastusta, sillä esimerkiksi terän kunto on helpompi tarkistaa kun se on puhdas. Myös työnteko on miellyttävämpää aloittaa puhtaalla koneella.

Suositus on, että klapikoneen nipat rasvataan ennen kuin klapikone laitetaan säilöön. Jos rasvaus on tuolloin päässyt unohtumaan, se kannattaa ehdottomasti tehdä viimeistään silloin, kun kone otetaan taas käyttöön. Nipat kannattaa myös puhdistaa ennen säilöön laittoa.

Hakki Pilke klapikoneiden nipojen sijainnit kuvineen ja tarkat rasvausmäärät löytyvät käyttöohjekirjasta.

 

Hydrauliikkaöljyn ja suodattimen tarkastus

Hydrauliikassa öljyn kunto on ratkaiseva tekijä käyttöiän ja luotettavan toimivuuden kannalta.

Puhtaalla öljyllä ja suodattimella hydrauliikan osat toimivat häiriöttömästi ja öljyn lämpötila pysyy maltillisella tasolla. Öljy ja suodattimet tulee tarkastaa aina, kun klapikone otetaan käyttöön säilöstä. Ne on myös syytä tarkistaa aina, kun kone on muuten seissyt pitkään ilman käyttöä.

Talvella ongelmia voi aiheuttaa öljyssä oleva vesi, joka saattaa jäätyä tankin pohjalle. Mikäli öljyt näyttävät harmailta, on sekaan päässyt vettä. Silloin öljyt ja paluusuodin on vaihdettava. 

Hakki Pilke -klapikoneiden osalta suosittelemme öljyjen ja paluusuodinten ensivaihtoa sadan tunnin käytön tai ensimmäisen kauden jälkeen. Tämän jälkeen vaihto tulee tehdä joka toinen vuosi tai 500 tunnin välein, riippuen siitä kumpi saavutetaan ensin.

Lantmännen Agron listauksen avulla löydät helposti omaan Hakki Pilke koneeseesi sopivat öljyt, suodattimet ja terävarusteet.

 

Pyöröterän ja sahaketjun huolto

Tarkista ennen koneen käyttöönottoa myös teräketjun ja -laipan kunto tai sirkkeliterän kohdalla palojen kunto ja se, että terän esijännitys on kunnossa. Jos huomaat, että terä on tylsä tai siinä on halkeamia, irrota ja huolla terä.

Klapikoneen teräketju ja terälaippa kannattaa huoltaa säännöllisesti. Lue tarkat ohjeet teräketjun ja -laipan huoltoon aiemmasta kirjoituksestamme Kuinka klapikoneen teräketju huolletaan? Katso myös ohjevideomme teräketjun teroituksesta.

Sähköinen teroitin on helppo ja nopea tapa teroittaa kaikki teräketjun hampaat täsmälleen samanmittaisiksi ja samaan viilauskulmaan. Tarkista, että kourut tulevat tasaisesti teroitetuksi ja että niiden pinta näyttää tasaisen kirkkaalta.

Tarkista laipan kuluminen ja hio ketjunohjauskiskot hiomakoneella. 

Pyöröterän käyttöikään ja toimivuuteen voi parhaiten vaikuttaa huolellisella säilytyksellä ja käytöllä. Tarkista aina terän kunto huolellisesti. Mikäli havaitset terässä halkeamia tai hampaita on poikki, ei terää saa käyttää vaan se on vaihdettava uuteen tai korjattava.

Vaurioitunut terä on suuri turvallisuusriski, eikä sitä tule milloinkaan käyttää. Terien huolto ja korjaaminen tulee aina suorittaa siihen erikoistuneessa huoltoliikkeessä.

Uuden terän asennuksessa on otettava huomioon keskityslaippojen puhtaus ja suoruus. Mikäli laipat on uusittava, ne tulisi aina hankkia alkuperäisosina.

 

Tarkista pyörö- tai sahaterä aina ennen sahauksen aloittamista

Muista tarkistaa pyörö- tai sahaterä myös aina ennen sahauksen aloittamista. Pyöröterän, teräketjun ja -laipan säännöllinen huoltaminen varmistaa, että polttopuun teko sujuu tehokkaasti. Samalla maksimoit klapikoneesi eliniän.

Tylsän terän käyttäminen aiheuttaa useita erilaisia ongelmia: kone kuumenee, terän tai ketjun rattaat kuluvat nopeammin ja saha hidastuu, jolloin työhön kuluu enemmän aikaa. Muista puhdistaa terä käytön jälkeen irtoliasta esimerkiksi paineilmalla tai harjalla.

Jos huomaat, että koneesi tarvitsee uusia osia, ota yhteys konevalmistajaan tai paikalliseen jälleenmyyjään. Hakki Pilke klapikoneet valmistetaan Haapajärvellä, keskellä Suomea, mistä varaosille on nopea toimitus ympäri Suomea.

Laajan Lantmännen Agron kauppaverkoston kautta saat myös nopeasti varaosat klapikoneeseesi.

Uutinen

Haemme nyt vakituiseen sekä määräaikaiseen työsuhteeseen aktiivisia MIG-HITSAAJIA tuotantotiimimme vahvistukseksi ja osaksi 60 rautaisen ammattilaisen joukkoamme.

Odotamme sinulta tehtävään soveltuvaa ammatillista koulutusta ja työkokemus hitsauksesta katsotaan eduksi. Voit olla jo pidempään alalla toiminut tai vasta koulusta valmistunut tekijä. Odotamme sinulta reipasta ja vastuullista asennetta laadukkaan työn tekemiseen sekä valmiutta tarvittaessa vuorotyöhön.

Tarjoamme sinulle pitkäaikaisen työsuhteen osaavassa työporukassa sekä mielenkiintoiset työtehtävät modernissa tuotantolaitoksessa ja laadukkaat työvälineet. Palkan TES:in ja kokemuksesi mukaan. Määräaikainen työsuhde voi mahdollisesti jatkua myöhemmin vakinaisena. Lisäksi tarjoamme mahdollisuuden kehittää ammattitaitoasi yrityksessä, joka on tunnettu pitkistä työsuhteistaan ja asiakaslähtöisyydestä.

Lisätietoja työtehtävästä saat tuotantopäälliköltämme: 044-2755511 / Kati Jakola.

Lähetä avoin hakemuksesi osoitteeseen kati.jakola@hakkipilke.fi. Haastattelut aloitetaan ja paikat täytetään heti sopivan hakijan löydyttyä, joten tartu tilaisuuteen ja lähetä hakemus mahdollisimman pikaisesti.

 

TP Silva Oy on kansainvälinen metsäkoneita valmistava yritys ja osa Terra Patris konsernia. Nykyaikaiset ja modernit toimitilamme sijaitsevat Haapajärvellä. TP Silva tuottaa alan teknologista huippua edustavia Hakki Pilke klapikoneita yli 35 vuoden kokemuksella. Ammattilaiset tuntevat Hakki Pilke klapikoneet kaikkialla maailmassa parhaasta tuottavuudesta ja luotettavuudesta. Lisätietoja osoitteessa www.hakkipilke.fi

Uutinen

Hakki Pilke 55 Pro on suunniteltu yhdessä eri puolilla maailmaa toimivien ammattilaisten kanssa mahdollistamaan polttopuiden mahdollisimman tehokas valmistus. 55 Pron innovatiiviset ominaisuudet takaavat ylivoimaisen suorituskyvyn kaikissa olosuhteissa ja tilanteissa. Se tekee jopa 55 cm kovapuusta laadukasta polttopuuta 40 tonnin halkaisuvoimalla ja tehokkailla hydraulitoiminnoilla.

 

HakkiMultiBlade™-terä yhdessä halkaisuterän automaattisen korkeudensäätöjärjestelmän kanssa tekee polttopuiden halkaisusta vaivatonta

Hakki Pilke 55 Pro tuo polttopuiden valmistamisen nykyaikaan innovatiivisilla ja automatisoiduilla ominaisuuksillaan. Uudella HakkiMultiBlade™-terällä voit helposti halkaista tukit jopa 24:ään osaan ja vaihtaa sitten helposti 8:aan osaan vain muutamassa sekunnissa. Halkaisuterän automaattinen hydraulinen korkeudensäätö mahdollistaa tasalaatuiset polttopuut myös silloin kun tukkien halkaisija vaihtelee. Järjestelmässä on innovatiivinen anturi, joka mittaa jokaisen tukin halkaisijan ja säätää sitten halkaisuterän korkeuden optimaalisen tuloksen saamiseksi.

“Innovatiivinen HakkiMultiBlade™ on idea, joka perustuu asiakkaiden tarpeeseen: halkaisuterän vaihtaminen suuressa klapikoneessa on hidasta ja raskasta. Halusimme tehdä siitä asiakkaillemme helpompaa. Nyt halkaisuterän vaihtaminen 24-osaisesta 8-osaiseen on nopeaa ja vie vain sekunteja. Uuden terämallin ansiosta halkaisuterän vaihtaminen vakiosta 8-osaisesta 16-osaiseen on myös nopeaa. HakkiMultiBlade™ ja automaattinen korkeudensäätöjärjestelmä tulevat vakiona jokaisessa 55 Pro klapikoneessa.” kertoo Product Development Manager Timo Jussila.

 

Reaaliaikainen tieto tuotannon tasosta ja koneen hallinta helposti käytettävissä

55 Prossa on moderni tiedonseurantajärjestelmä, jossa on helppokäyttöinen näyttö. Valvontajärjestelmä kerää tärkeitä tietoja koneen tuottavuudesta ja prosesseista. Saat reaaliaikaisen tiedon käsitellyistä tilavuusmittauksista, käyttötunneista, halkaisumenetelmistä ja koneen suojista. Näyttö kertoo tilastoja tuotetusta polttopuusta, kuten päivittäisen tuotannon tai tuotannon tuntia kohti.

”Asiakkaamme ovat toivoneet saavansa tietoa tuotannon tasosta ja siitä kuinka paljon polttopuita tuotetaan. Näyttö ja tiedonseurantajärjestelmä tulevat vakiovarusteina. Monia koneen eri toimintoja, kuten halkaisusylinterin iskuja tai puiden mittauslaitetta, voi myös hallita näytön avulla.” kertoo Hakki Pilkkeen Export Manager Jari Niskakoski.

Käyttäjä voi helposti vaihtaa polttopuun haluttua mittaa näytöltä. Mittauslaite siirtyy automaattisesti oikeaan asentoon valitun pituuden perusteella. Levyä voidaan ajaa manuaalisesti eteen- tai taaksepäin näytön painikkeilla. Näyttöruudulta käyttäjä voi hallita myös puoli-isku toimintoa ja vaihtaa automaattisen terän korkeudensäädön manuaaliseksi.

Lisävarusteena on saatavilla Hakki Pilke XL Poistokuljetin. Voit täydentää polttopuutehtaasi ja maksimoida tuotantosi lisäämällä joko 6 metrin tai 8 metrin XL Poistokuljettimen 55 Pron omaan poistokuljettimeen. Kuljettimen 60 cm leveä hihna kuljettaa helposti suuren määrän polttopuuta ja siinä on puhdistusjärjestelmä, joka erottelee roskat polttopuista. XL Poistokuljetin on myös helppo irrottaa koneesta ja sitä voi kuljettaa lyhyitä matkoja omilla renkaillaan.

 

Nopea ja keskeyttämätön käsittely puoli-isku toiminnolla ja laskeutumislevyillä

Viiveettömän HakkiSplit™ halkaisujärjestelmän ansiosta 55 Pron tuottavuustaso on lyömätön, sillä sen puoli-isku toiminto tekee lyhyitä polttopuita nopeasti. Voit valita halkaisijan palaamaan joko täyden, puolikkaan tai kolmannes iskun jälkeen. Laskeutumislevyt varmistavat, että myös lyhyimmät tukit laskeutuvat siististi halkaisu-uraan. 55 Prossa on automaattinen voitelujärjestelmä, joka voitelee säännöllisin väliajoin. Tämä säästää huoltoon käytettävää aikaa. Koneessa on myös viisi aktiivista suojaa, jotka varmistavat käyttäjien turvallisuuden ja helpottavat huoltoa ja käsittelyä. Suojat ovat kevyitä, helppokäyttöisiä ja pysäyttävät kaiken liikkeen koneen sisällä, kun ne avataan.

55 Prolla on lisäksi monia muita alan johtavia Pro-sarjan ominaisuuksia kuten patentoitu automaattinen AC 10 -ketjunkiristin ja sähköinen automaattinen ketjuöljyvoitelu. AC 10 -järjestelmä pitää teräketjun koko ajan optimaalisessa kireydessä ja parantaa leikkuunopeutta sekä lisää merkittävästi teräketjun ja -laipan käyttöikää. Vakiovarusteisiin kuuluu myös HakkiCut™ saharajauspinta, automaattisesti optimoitu sahan laskunopeus ja hydraulinen puunpainin.

 

Suunnitteluprosessin ytimessä asiakkaiden tarpeet ja kokemukset

Hakki Pilke pyrkii jatkuvasti kehittämään tuotteitaan yhdessä globaalin ja osaavan asiakas- ja jakeluverkostonsa kanssa. Klapikoneidemme kehittäminen on aina perustunut asiakkaiden ja heidän liiketoimintansa tarpeisiin ja vaatimuksiin.

“Tarve halkaisijaltaan suuremman ja parempi laatuisen polttopuun tuottamiseen oli suunnitteluprosessimme keskiössä. Konetta testattiin ympäri maailmaa erilaisissa ympäristöissä, joissa tuhansia kuutiometrejä klapeja tuotettiin erilaisista kovapuista kuten pyökistä ja eukalyptuspuusta. Kattavalla tuotetestauksella varmistimme, että 55 Pro toimii täydellisesti kaikissa olosuhteissa. Lisäksi saimme testaajilta arvokasta palautetta, jonka avulla pystyimme säätämään koneen kaikki toiminnot moitteettomiksi.” kertoo Product Development Manager Timo Jussila.

Etelä-Saksalainen polttopuun tuottaja Dopei’s Brennholzverkauf oli yksi 55 Pron testaajista. 55 Pron automaattisella tukkien mittauslaitteella pystyy käsittelemään painavia ja tukevia tukkeja. Vahvempi syöttökuljetin kahdella vetouralla siirtää raskaat tukit helposti sahaukseen. 24-osainen terä halkaisee vaivattomasti erityyppisiä kovapuita kuten saarnea ja pyökkiä. Automaattinen korkeudensäätö tekee käsittelystä sujuvaa silloin kun tukkien koko vaihtelee, mikä oli kaivattu ominaisuus teollisessa tuotannossa.” sanoo Dopei’s Brennholzverkaufin omistaja Mr. Dominik Peisl.

Maailman johtavan klapikonetuottajan osaaminen, tuotekehitys ja innovatiivisuus kiteytyvät Hakki Pilke Pro -sarjassa. Hakki Pilke Pro -sarja on kasvanut vuosien varrella, ja nyt 55 Pro on Hakki Pilke -tuotevalikoiman suurin kone.

”Suuremmalle koneelle oli selvä tarve, sillä vienti muodostaa 80 % Hakki Pilkkeen myynnistä. Joka vuosi tuhansia koneita lähetetään kuudelle mantereelle ja yli 35 maahan käsittelemään kaikkia tunnettuja polttopuulajeja. Suuren halkaisijan tukkeja löytyy monista maista suhteellisen alhaisilla kustannuksilla. Usein näitä tukkeja on vaikea käsitellä, eivätkä ne siksi sovellu sahoille tai sellu- ja paperiteollisuudelle. 55 Pro on täydellinen ratkaisu tähän.” sanoo Hakki Pilkkeen Business Unit Director Anssi Westerlund.

Hakki Pilke 55 Pro on suunniteltu todellisille ammattilaisille, jotka tahtovat saavuttaa korkean tuottavuuden ja tarvitsevat keskeytymättömän materiaalivirran sekä korkealaatuisen lopputuloksen. Yhdessä HakkiFeed 472:n ja XL Poistokuljettimen kanssa saat markkinoiden johtavan polttopuutehtaan. Join the Winning Team!

Katso uskomaton 55 Pro video!

 

***

 

TP Silva Ltd tuottaa maailman johtavia Hakki Pilke klapikoneita yli 35 vuoden kokemuksella. Toimitamme tuhansia klapikoneita asiakkaillemme kuudelle mantereelle ja yli 35 maahan joka vuosi. Hakki Pilkkeen kansainvälinen toiminta ja paikallinen huoltoverkko tarjoavat maailman parasta tukea ja jälkimyyntipalveluita klapikoneiden omistajille.  Ammattilaiset tuntevat Hakki Pilke klapikoneet kaikkialla maailmassa parhaasta tuottavuudesta ja luotettavuudesta.

Lisätietoja osoitteessa www.hakkipilke.com

Uutinen

Haluamme kiittää kaikkia asiakkaitamme ja yhteistyökumppaneitamme kuluneesta vuodesta. Hakki Pilke toivottaa kaikille rauhallista joulua ja menestyksellistä uutta vuotta 2021!

Juhlapyhien vuoksi tehtaamme on suljettuna 23-4.1.2020. Varaosa ja tekninen tuki palvelee puhelimitse arkipäivisin poikkeuksellisesti klo 9-15 joulun ja uudenvuoden pyhien ajan 4.1. asti. Puhelinvaihde palvelee teitä normaalisti klo 8-15.30. Varaosatilaukset myös sähköpostilla: info(at)hakkipilke.fi

Uutinen

Henkilökunnan virkistyspäivän vuoksi vaihteemme on suljettu keskiviikkona 23.9.2020 klo 10:20 alkaen. Palvelemme teitä taas normaalisti torstaina klo 08-15.30. 

Uutinen

Terra Patris Oy on päivittänyt polttopuukoneliiketoimintansa strategiaa vastaamaan paremmin muuttuneeseen markkinatilanteeseen ja varmistamaan paikkamme teknologian suunnannäyttäjänä ja markkinajohtajana myös tulevaisuudessa. Ylistaron Terästakomo Oy:n, Laitilan Rautarakenne Oy:n ja Maaselän Kone Oy:n liiketoiminnot yhdistyvät 1.10.2020 lukien, jonka jälkeen liiketoiminta jatkuu TP Silva Oy:n nimellä. Henkilöstö siirtyy liikkeen luovutuksen myötä vanhoina työntekijöinä TP Silva Oy:n palvelukseen. 

Yrityksemme uusi nimi, TP Silva Oy, tukee paremmin yhdistynyttä toimintaamme kolmen brändin kanssa sekä selkeyttää yhteistyötämme kaikissa kanavissa ja verkostoissa. Yhtiön nimenmuutos ei vaikuta tuotevalikoimaan tai palveluihin eikä voimassa oleviin sopimuksiin asiakkaidemme ja yhteistyökumppaneidemme kanssa.

TP Silva Oy:llä on tulevaisuudessakin kolme vahvaa tuotemerkkiä Hakki Pilke, Palax ja Japa, joiden kehittäminen jatkuu vahvana uudessa strategiassa. Tavoitteena on rakentaa kannattava ja vahvasti yhtenäinen Terra Patris polttopuukonedivisioona.

Haluamme jatkuvasti kehittää toimintaamme ja palvella asiakkaitamme parhaalla mahdollisella tasolla. Yhtenäistämisen taustalla on toiminnan tehostaminen sekä kannattavan liiketoiminnan varmistaminen. Yritysten yhdistämisen avulla saamme tehostettua koko polttopuukonedivisioonan toimintaa. Tämä mahdollistaa vahvemman kyvyn investoida tuotteidemme ja brändiemme kehittämiseen tulevaisuudessa.

Terra Patris Oy:n toimitusjohtaja Turkka Hirvonen ottaa vastuullensa myös TP Silva Oy:n toimitusjohtajuuden. Maaselän Kone Oy:n toimitusjohtaja Anssi Westerlund vastaa jatkossa Hakki Pilke liiketoiminnasta liiketoimintajohtajana. Ylistaron Terästakomo Oy:n ja Laitilan Rautarakenne Oy:n toimitusjohtaja Jori Lammi jatkaa liiketoimintajohtajana Palax ja Japa liiketoiminnoille.

____________________________________________

Terra Patris Oy on vuonna 2000 perustettu monialayhtiö. Yhtiö toimii vene-, maanrakennuskone-, sopimusvalmistus- ja polttopuukoneteollisuudessa. Konsernin brandejä ovat Grandezza- ja Finnmaster-veneet, Movax-paalutusratkaisut, Hakki Pilke-, Palax- ja Japa-polttopuukoneet. Konsernin vuotuinen liikevaihto on noin 85 miljoonaa euroa, ja se työllistää noin 500 ihmistä ympäri Suomea. www.terrapatris.fi

Maaselän Kone Oy on vuonna 1983 perustettu kansainvälinen metsäkoneita valmistava yritys. Alan teknologista huippua edustavia Hakki Pilke -klapikoneita myydään yli 35 maassa ympäri maailman. Hakki Pilke klapikoneiden valikoima tarjoaa laadukkaita ja tehokkaita ratkaisuja niin ammatti- kuin kotikäyttäjien tarpeisiin. Nykyaikaiset ja modernit toimitilamme sijaitsevat Haapajärvellä. Maaselän Kone Oy työllistää noin 70 henkilöä ja on osa kotimaista Terra Patris -monialakonsernia. www.hakkipilke.fi

Ylistaron Terästakomo Oy:n Palax-tuotemerkki on maailmanlaajuisesti tunnettu klapiammattilaisten keskuudessa: Palax-koneita myydään yli 30 maahan, ja 60 vuoden aikana olemme valmistaneet maailmalle jo yli 60 000 klapikonetta. Tuotamme vuosittain noin tuhat klapikonetta tuotantotiloissamme Seinäjoen Ylistarossa. Ylistaron Terästakomo Oy työllistää noin 70 henkilöä ja on osa kotimaista Terra Patris -monialakonsernia. www.palax.fi

Laitilan Rautarakenne Oy on perustettu vuonna 1977, jolloin aloitettiin laadukkaiden Japa®-polttopuukoneiden valmistaminen. Jatkuva tuotekehitys- ja testaus ovat alusta asti olleet toimintamme kulmakiviä. Polttopuukoneemme ovat tunnettuja ympäri maailmaa hyvästä hinta-laatusuhteestaan ja olemme yksi Skandinavian johtavista metsäalan polttopuukonevalmistajista. Laitilan Rautarakenne Oy työllistää noin 30 henkilöä ja on osa kotimaista Terra Patris -monialakonsernia. www.japa.fi

 

 

Uutinen

Polttopuun kuivaus on tärkeä osa tuotantoprosessia. Kannattaa siis valita harkiten tapa, jolla kuivaat omat polttopuusi. Oikein valitun kuivausmenetelmän avulla voit parantaa laadun tarkkailua ja helpottaa kuljetusta.

 

Polttopuiden kuivaus vaikuttaa tuotantoprosessin nopeuteen

Polttopuiden puhdistamisessa tärkeää on saada polttopuut kuivattua mahdollisimman nopeasti, sillä tämä nopeuttaa koko tuotantoprosessia. Tätä pohdimme jo aikaisemmassa blogissamme kuinka tuottaa puhtaampaa polttopuuta.

Klapien tulisi olla kosteudeltaan 15–20 %. Tällöin ne palavat ja tuottavat lämpöenergiaa mahdollisimman tehokkaasti. Monet polttopuun tekijät turvautuvat perinteisiin polttopuun kuivausmenetelmiin eli luonnonkuivaukseen.

Suomessa polttopuut kannattaa tehdä kevään aikana. Kuivumisprosessin tehostamiseksi polttopuut voidaan pilkkoa suoraan varastohalliin, jossa on hengittävät seinät tai pinota katoksen alle.

Ilmakuivaus klapisäkeissä tai pilkehäkeissä helpottaa polttopuiden siirtelyä sekä kuljetusta asiakkaalle. Klapisäkit ovat suosittu ratkaisu erityisesti markkinoilla ja lähes kaikki säkit on valmistettu erittäin hengittävästä materiaalista. Näin polttopuu kuivaa niissä nopeasti ja helposti.

 

Keinokuivaus on tehokas tapa polttopuuammattilaisille

Suomessa maaliskuusta toukokuuhun polttopuu kuivaa hyvin perinteisin menetelmin tuulen ja auringon vaikutuksesta. Muina kuukausina suhteellinen ilmankosteus on usein korkea, mikä tekee kuivaamisesta hankalampaa. Jos haluaa tehdä ympärivuotisesti kuivaa klapia, tarvitaan tueksi keinokuivausta.

Koneellinen kuivaus on suosittu kuivausmenetelmä erityisesti ammattilaisten keskuudessa. Keinokuivauksessa kuivumisprosessia nopeutetaan käyttämällä pilkekuivuria kylmä- tai lämminilmalla.

Kylmäilmakuivurissa ilma imetään kasan läpi ja puhalletaan suoraan ulkoilmaan. Polttopuukasan läpi kulkiessaan ilmavirta vie puista kosteuden mukanaan. Kylmäilmakuivurin voi rakentaa myös vanhaan, eristämättömään varastoon. Kylmäilmakuivauksessa polttopuut käsitellään yleisesti irtotavarana. Kiertoaika on keskimäärin kaksi viikkoa, mutta kuten ulkoilmakuivauksessa, myös kylmäilmakuivurin käyttöaika rajoittuu kevääseen ja alkukesään. 

Kuumailmakuivurissa lämmintä ilmaa kierrätetään puhaltimien avulla ja lämmönvaihtimilla poistetaan puiden tuoma kosteus ilmasta. Kuumailmakuivauksessa rakennus on syytä eristää, jotta lämpöhäviöltä säästytään. Kuumailmakuivurissa polttopuut käsitellään usein häkeissä ja kiertoaika voi lämpötilasta riippuen olla vain muutamia päiviä.

Koneellisella kuivauksella saavutetaan pienemmät varastotasot. Lisäksi klapintekijä voi joustavammin tehdä polttopuuta tilauksesta tiettyyn mittaan vuodenaikaa katsomatta. Näin saadaan myös kilpailuetua niihin polttopuun myyjiin, joilla on varastossa kuivana vain tiettyä pituutta tai joiden varastot on jopa myyty loppuun, ja asiakkaille on tarjolla vain tuoretta puuta.

Polttopuun kuivaustapaa harkitessa kannattaa siis ottaa huomioon tuottamasi polttopuumäärät sekä asiakastarpeet. Koneelliseen kuivaukseen investoiminen voi olla järkevä valinta, jos teet ammattimaisesti polttopuuta, tarvitset lyhyemmän kiertoajan polttopuulle tai jos asiakaskunnallasi on erityistoiveita polttopuiden laadun ja mittojen suhteen. 

 

Lisävinkki!

Helppo tapa tarkistaa polttopuun kuivuusaste on käyttää kosteusmittaria. Kosteusmittareita myydään edullisesti rautakaupoissa ja tavarataloissa.

Muista, että voit käyttää polttopuun kuivaamisessa myös luovuutta! Voit hyödyntää esimerkiksi vanhaa kasvihuonetta kuivaukseen. 

Lisää vinkkejä puukuivatukseen löydät Metsäkeskuksen polttopuuaineen kuivurioppaasta.

 

Oletko kiinnostunut klapikoneesta? Hakki Pilkkeen valikoimista löydät sopivan klapikoneen niin teolliseen tuotantoon, ammattilaisille, puoliammattilaisille kuin pilkkeitä kotitarpeeseen tekeville. 

Tutustu valikoimaamme

 

Lisää artikkeleita:

Kuinka kuivata polttopuut tehokkaasti?

Polttopuun kuivaus on tärkeä osa tuotantoprosessia. Kannattaa siis valita harkiten tapa, jolla...    Lue lisää

Kuinka tuottaa puhtaampaa polttopuuta?

Edellisessä blogissamme puhuimme siitä, kuinka saada polttopuuyritys menestymään. Käsittelimme...    Lue lisää

 

 

 

Uutinen

Oletko sinä etsimämme ammattilainen? Haemme MIG-HITSAAJAA tuotantotiimimme vahvistukseksi ja osaksi yli 60 rautaisen ammattilaisen joukkoamme.

Voit olla jo pidempään alalla toiminut tai vasta koulusta valmistunut tekijä. Odotamme hakijalta reipasta ja vastuullista asennetta laadukkaan työn tekemiseen sekä valmiutta tarvittaessa vuorotyöhön.

Tarjoamme vakituisen työpaikan modernissa tuotantolaitoksessa, laadukkaat työvälineet, palkan tesin ja kokemuksen mukaisesti sekä hyvän työyhteisön tuen.

Lisätietoja työtehtävästä saat tuotantopäälliköltämme: 044-2755511 / Kati Jakola.

Lähetä avoin hakemuksesi osoitteeseen kati.jakola@hakkipilke.fi. Haastattelut aloitetaan ja paikka täytetään heti sopivan hakijan löydyttyä, joten laitathan hakemuksen mahdollisimman pikaisesti.

Maaselän Kone Oy on kansainvälinen metsäkoneita valmistava yritys ja osa Terra Patris konsernia. Alan teknologista huippua edustavia Hakki Pilke –klapikoneita myydään yli 35 maassa ympäri maailman. Nykyaikaiset ja modernit toimitilamme sijaitsevat Haapajärvellä.