Ajankohtaista

Ensisijaiset välilehdet

Ajankohtaista

Uutinen

Kesä on aivan nurkan takana ja polttopuut ovat valmiita kuivumaan! Harkitsetko investoimista uuteen koneeseen tai lisälaitteeseen tehostaaksesi polttopuun tuotantoasi? Uusi interaktiivinen Hakki Pilke 2022 esite on täällä auttamassa sinua! Upea sisältö tuotetiedoilla, kuvilla, videoilla ja lomakkeilla - kaikki yksissä kansissa!

Tutustu laajaan tuotevalikoimaamme uudesta interaktiivisesta esitteestä!

 

____________________________________________________________

Etsitkö Hakki Pilke jälleenmyyjää?

Onko sinulla jo kysyttävää tai haluaisitko kuulla lisää tuotteistamme?

Älä epäröi ottaa yhteyttä paikalliseen jälleenmyyjääsi tai pyytää tarjousta

 

Uutinen

Tiedätkö mitkä merkittävät trendit vaikuttavat juuri nyt polttopuualalla?  Tässä blogipostauksessa kurkistamme kolmeen polttopuualan tämän hetken tärkeimpään trendiin, jotka vaikuttavat sekä polttopuualan tuotantoon ja kehitykseen että loppuasiakkaiden ostopäätösten tekemiseen. 

 

1. Asiakkaiden tarve pienempään polttopuuhun

Asiakkaiden näkökulmasta polttopuun laadun merkitys kasvaa vuosi vuodelta. Lisäksi asiakkaat tarvitsevat ja toivovat aina vain pienempää polttopuuta, etenkin silloin kun polttopuuta käytetään kotien pääasiallisena lämmityksen lähteenä. Modernimmat takat ja lämmityslaitteet ovat yleensä myös pienempiä, jolloin asiakkaat haluavat  lyhyempää ja pienempi kokoista polttopuuta. 

Laadukkaan polttopuun tuottamisessa on huomioitava monta erilaista näkökulmaa. Ensimmäinen tekijä on tietysti riittävä määrä laadukasta raaka-ainetta – ilman sitä polttopuuyritys ei voi tuottaa laadukasta polttopuuta tai palvella asiakkaitaan luotettavasti.

Myös raaka-aine kannattaa valita huolellisesti. Yleisesti ottaen koivua pidetään parhaana raaka-aineena laadukkaalle polttopuulle, eikä se toki ole saavuttanut tätä mainetta syyttä. Hyvin kuivattuna kuitenkin myös monet muut puulajit toimivat aivan kelvollisena polttopuuna, ja niiltäkin löytyy omia hyviä ominaisuuksiaan. Esimerkiksi havupuu on energiasisällöltään huonompaa kuin koivu, mutta se sopii erinomaisesti esimerkiksi luukullisiin tulipesiin. Se ei nokea tulipesää ja hormia yhtä paljon kuin koivupuu.

Lisäksi yksi osa laadukkaan polttopuun toimittamista asiakkaalle on huolehtia, että valmiit polttopuut ovat mahdollisimman vähäroskaisia. Lisäksi puhdistetuista polttopuista saat helpommin mahdollisimman tasalaatuisia, ja myös niiden kuivaaminen käy nopeammin. Polttopuiden huolellinen puhdistaminen siis sekä nopeuttaa tuotantoprosessia, että auttaa varmistamaan, että asiakkaillesi toimitetut polttopuut ovat mahdollisimman laadukkaita ja tasalaatuisia.

Myös oikein valittu kuivausmenetelmä auttaa parantamaan laadun tarkkailua. Klapien tulisi olla kosteudeltaan 15–20 %, jotta ne palavat ja tuottavat lämpöenergiaa mahdollisimman tehokkaasti. Usein perinteinen luonnonkuivaus on aivan toimiva menetelmä, mutta jos tuotat polttopuuta ammattimaisesti tai jos asiakaskunnallasi on aivan erityisiä vaatimuksia polttopuiden laadun ja mittojen suhteen, kannattaa mahdollisesti investoida koneelliseen kuvaukseen.

 

2. Polttopuualan kaupallistuminen

Kolmas polttopuualaa koskeva trendi on tällä hetkellä alan yhä voimakkaampi kaupallistuminen. Yhä harvempi tekee polttopuunsa itse eli entistä useampi ostaa polttopuunsa ulkopuoliselta. Tämä on johtanut alan kaupallistumiseen ja siihen, että polttopuiden valmistajat käyttävät yhä isompia koneita ja tuottavat aina vain suurempia määriä puita.

Alan kaupallistuminen ja tuotantomäärien kasvaminen on ammattilaistanut alaa. Klapikoneiden tuottavuus ja käyttäjämukavuus on aina vain tärkeämpiä ja esimerkiksi klapikoneiden ergonomialta vaaditaan aina vain enemmän.

Ergonomisesti suunnitellusta klapikoneesta löytyy yleensä esimerkiksi älykkäät, monia toimintoja samanaikaisesti ohjaavan ohjaussauvat, jotka mahdollistava klapikoneen kokonaisvaltaisen hallinnan ja antavat tarkkuutta sahaamiseen ja halkomiseen.

Yksinkertainen käyttöliittymä auttaa minimoimaan inhimillisten virheiden mahdollisuuden. Lisäksi automatisoidut toiminnot auttavat välttämään tuotantokatkoksia. Myös kunnollinen puunnostin ja oikein valittu tukkipöytä auttavat parantamaan ergonomiaa ja tehostamaan tuotantoa.

 

3. Vastuullisuus ja paikallisen puun käyttö

Vastuullisuus on päivän sana lähes jokaisella alalla. Polttopuuala ei ole tästä mikään poikkeus. Polttopuun vastuullisuus on monitahoinen asia. Kun metsää kaadetaan vastuullisesti ja polttopuuta käytetään oikein, on polttopuu vastuullinen ja uusiutuva energianlähde.

Loppuasiakas voi vaikuttaa polttopuun vastuullisuuteen myös itse valitsemalla puhdasta ja kuivaa polttopuuta. Myös oman lämmittäjän ja takan tehokkuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Yleensä modernimmat laitteet ovat tehokkaampia eli myös polttavat puuta tehokkaammin. Tulen sytyttäminen on myös asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota. Kun tulen sytyttää päältäpäin, savua syntyy vähemmän ja polttopuut palavat hallitusti. 

Polttopuun vastuullisuuden kannalta yksi merkittävä asia on myös se, mistä hankitut polttopuut ovat kotoisin. Polttopuiden yksi ekologisesti tärkeä tekijä on se, että polttopuut on useimmissa paikoissa mahdollista toimittaa melko läheltä. Koska kuljetus on merkittävä päästöjen lähde, sillä mistä polttopuut tuodaan on valtavasti merkitystä. Lisäksi tietysti kuljetuskustannuksissa voidaan säästä, kun valitaan lähellä tuotettua puuta.

Valitsemalla polttopuut vastuulliselta ja mahdollisimman lähellä toimivalta polttopuun tuottajalta sekä noudattamalla itse vastuullisia toimintatapoja, jokainen voi vähentää ekologista jalan jälkeään merkittävästi. Lue lisää aiheesta aiemmasta blogistamme Mitä on vastuullisuus polttopuubisneksessä?  

Uutinen

Pääsiäisen pyhien vuoksi tehtaamme ja asiakaspalvelumme on kokonaan suljettu 15.-18.4.2022. Pääsiäisen jälkeen palvelemme normaalisti tiistaista 19. huhtikuuta alkaen.

Hyvää pääsiäistä kaikille!

Toivottaa, Hakki Pilke -tiimi

Uutinen

Klapintekokelit ovat parhaimmillaan maalis- ja huhtikuussa, joten pian klapikoneet käyvät kuumana koko maassa. Jotta klapikoneen suorituskyky säilyisi vuosikymmeniä, kannattaa kone aina tarkastaa ja huoltaa ennen käyttöönottoa.

Klapikoneen ylläpidossa on tärkeää estää vikojen syntyminen ennakolta. Hyvä käytäntö on käydä kone tarkasti läpi aina, kun sen ottaa taas käyttöön säilöstä.

Seuraavan neljän kohdan tarkastuslistan avulla pääset jo pitkälle ja varmistat, että koneesi säilyy hyvässä kunnossa vuosikymmeniä:

  1. Käy kone yleisesti läpi. Tarkista, että kone on kunnossa ja puhdista se tarvittaessa.
  2. Rasvaa koneen nipat, jos et ole rasvannut niitä ennen koneen säilöön laittoa.
  3. Tarkista ketjun ja laipan tai pyöröterän kunto huolellisesti.
  4. Tarkista hydrauliikkaöljyn ja suodattimien kunto ja vaihda ne tarvittaessa. 

 

KLAPIKONEEN PUHDISTUS HELPOTTAA KUNTOTARKASTUSTA

Klapikoneen yleiskunnon voi tarkistaa silmämääräisesti. Näin varmistat nopeasti, ettei koneeseen ole tullut säilön aikana tai siirrossa vaurioita. Koneen puhdistus helpottaa kuntotarkastusta, sillä esimerkiksi terän kunto on helpompi tarkistaa kun se on puhdas. Myös työnteko on miellyttävämpää aloittaa puhtaalla koneella.

Suositus on, että klapikoneen nipat rasvataan ennen kuin klapikone laitetaan säilöön. Jos rasvaus on tuolloin päässyt unohtumaan, se kannattaa ehdottomasti tehdä viimeistään silloin, kun kone otetaan taas käyttöön. Nipat kannattaa myös puhdistaa ennen säilöön laittoa.

Hakki Pilke klapikoneiden nipojen sijainnit kuvineen ja tarkat rasvausmäärät löytyvät käyttöohjekirjasta.

 

HYDRAULIIKKAÖLJYN JA SUODATTIMEN TARKISTUS

Hydrauliikassa öljyn kunto on ratkaiseva tekijä käyttöiän ja luotettavan toimivuuden kannalta.

Puhtaalla öljyllä ja suodattimella hydrauliikan osat toimivat häiriöttömästi ja öljyn lämpötila pysyy maltillisella tasolla. Öljy ja suodattimet tulee tarkastaa aina, kun klapikone otetaan käyttöön säilöstä. Ne on myös syytä tarkistaa aina, kun kone on muuten seissyt pitkään ilman käyttöä.

Talvella ongelmia voi aiheuttaa öljyssä oleva vesi, joka saattaa jäätyä tankin pohjalle. Mikäli öljyt näyttävät harmailta, on sekaan päässyt vettä. Silloin öljyt ja paluusuodin on vaihdettava. 

Hakki Pilke -klapikoneiden osalta suosittelemme öljyjen ja paluusuodinten ensivaihtoa sadan tunnin käytön tai ensimmäisen kauden jälkeen. Tämän jälkeen vaihto tulee tehdä joka toinen vuosi tai 500 tunnin välein, riippuen siitä kumpi saavutetaan ensin.

Lantmännen Agron listauksen avulla löydät helposti omaan Hakki Pilke koneeseesi sopivat öljyt, suodattimet ja terävarusteet.

 

PYÖRÖTERÄN JA SAHAKETJUN HUOLTO

Tarkista ennen koneen käyttöönottoa myös teräketjun ja -laipan kunto tai sirkkeliterän kohdalla palojen kunto ja se, että terän esijännitys on kunnossa. Jos huomaat, että terä on tylsä tai siinä on halkeamia, irrota ja huolla terä.

Klapikoneen teräketju ja terälaippa kannattaa huoltaa säännöllisesti. Lue tarkat ohjeet teräketjun ja -laipan huoltoon aiemmasta kirjoituksestamme Kuinka klapikoneen teräketju huolletaan? Katso myös ohjevideomme teräketjun teroituksesta.

Pyöröterän käyttöikään ja toimivuuteen voi parhaiten vaikuttaa huolellisella säilytyksellä ja käytöllä. Tarkista aina terän kunto huolellisesti. Mikäli havaitset terässä halkeamia tai hampaita on poikki, ei terää saa käyttää vaan se on vaihdettava uuteen tai korjattava.

Vaurioitunut terä on suuri turvallisuusriski, eikä sitä tule milloinkaan käyttää. Terien huolto ja korjaaminen tulee aina suorittaa siihen erikoistuneessa huoltoliikkeessä.

Uuden terän asennuksessa on otettava huomioon keskityslaippojen puhtaus ja suoruus. Mikäli laipat on uusittava, ne tulisi aina hankkia alkuperäisosina.

 

TARKISTA PYÖRÖ- TAI SAHATERÄ AINA ENNEN SAHAUKSEN ALOITTAMISTA

Muista tarkistaa pyörö- tai sahaterä myös aina ennen sahauksen aloittamista. Pyöröterän, teräketjun ja -laipan säännöllinen huoltaminen varmistaa, että polttopuun teko sujuu tehokkaasti. Samalla maksimoit klapikoneesi eliniän.

Tylsän terän käyttäminen aiheuttaa useita erilaisia ongelmia: kone kuumenee, terän tai ketjun rattaat kuluvat nopeammin ja saha hidastuu, jolloin työhön kuluu enemmän aikaa. Muista puhdistaa terä käytön jälkeen irtoliasta esimerkiksi paineilmalla tai harjalla.

Jos huomaat, että koneesi tarvitsee uusia osia, ota yhteys konevalmistajaan tai paikalliseen jälleenmyyjään. Hakki Pilke klapikoneet valmistetaan Haapajärvellä, keskellä Suomea, mistä varaosille on nopea toimitus ympäri Suomea.

Laajan Lantmännen Agron kauppaverkoston kautta saat myös nopeasti varaosat klapikoneeseesi.

Uutinen

Yksi merkittävästi klapin tuotannon tehokkuuteen vaikuttava tekijä on käytetyn puun koko. Tämä blogi tekstimme tarjoaa joitakin näkökulmia siihen, miten puun halkaisijan koko vaikuttaa tuotantomäärään, tuotannon kustannuksiin sekä itse klapin laatuun.

Kun pohditaan tukin koon vaikutusta klapin tuotantoon, voi lähtökohtana pitää sitä, että halkaisijaltaan suuremmalla tukilla on yleensä mahdollista tehostaa tuotantoa, parantaa klapin laatua ja saada selvää säästöä tuotantokustannuksissa verrattuna kapeampaan tukkiin.

 

SUUREMMALLA TUKILLA SAAT SELVÄÄ SÄÄSTÖÄ TUOTANTOKUSTANNUKSISSA

Suurempi raaka-aine tuo yleensä tuotantoon monenlaisia hyötyjä. Suuremmasta tukista on mahdollista saada samassa ajassa parempi tuotos. Tähän on useampia selittäviä tekijöitä.

Ensinnäkin raaka-aineiden kuljetuskustannukset eivät vaihtele riippuen tukin koosta. Kuljetuskustannukset metsästä aina asiakkaan kotiin tai muuhun klapin käyttökohteeseen saakka ovat siis isommalla tukilla samat. Eli raaka-ainetta kulkee samalla rahalla enemmän, mikä tuo selvää säästöä tuotantokustannuksiin.

Toiseksi isompi raaka-aine tuottaa samassa ajassa enemmän ja laadukkaampaa lopputuotetta eli klapia. Esimerkiksi pienille puille käytettävä nopeampi kone tekee 25 cm puusta 10 katkaisulla minuutista saman verran puuta kuin mitä hitaampi kone tekee 7 katkaisulla minuutissa 30 cm puusta. Jos puun halkaisijan kokoa nostaa 30 senttimetristä 40 senttimetriin, tuotanto lähes tuplaantuu.

Oheisesta taulukosta näet, kuinka puun halkaisija vaikuttaa klapien tuotannon tehokkuuteen.

Lisäksi isolla puulla tukkipöydälle täytyy lastata pienempi määrä puita. Näin ollen voit kuluttaa vähemmän aikaa täyttäen pöytää ja siirtäen uutta puuta sahaukseen. Myös tämä säästää työvoimakustannuksia selvästi.

 

LAADUKKAAMPAA KLAPIA SUUREMMISTA TUKEISTA

Suuremmalla raaka-aineella on siis selviä vaikutuksia tuotantomäärään ja tuotannon kustannuksiin. Lisäksi suuremmasta tukista tulee selvästi laadukkaampaa klapia. Suurempi puu on usein tiukkasyisempää ja siinä on vähemmän tuohta.

Laadukkaampi lopputuote näkyy myös suoraan tuloksessa, sillä laadukkaasta tuotteesta voit pyytää enemmän hintaa per kuutio.

Blogistamme Kuinka saada polttopuuyritys menestymään? löydät vinkkejä tuotantokustannusten laskemiseen prosesseja optimoimalla

Uutinen

Tervetuloa Lantmännen Agro Velj.Heiskasen Hakki Pilke -klapikonekiertueelle !

 

Keskiviikkona 16.2  LANTMÄNNEN AGRO Kivirannankatu 10, IISALMI

Torstaina 17.2  K-RAUTA Topintie 1, KIURUVESI

Perjantai 18.2 K-RAUTA Asematie 83, LAPINLAHTI

Torstaina 24.2 LANTMÄNNEN AGRO KUOPIO Tietäjäntie 1, TOIVALA

Perjantaina 25.2 K-RAUTA Lintikontie 15, SUONENJOKI

 

Työnäytökset klo 9-14 Hakki Pilke Falcon 35 klapikoneella

Tervetuloa!

 

Uutinen

Haluamme kiittää kaikkia asiakkaitamme ja yhteistyökumppaneitamme kuluneesta vuodesta. Hakki Pilke toivottaa kaikille rauhallista joulua ja menestyksellistä uutta vuotta 2022!

Juhlapyhien vuoksi tehtaamme on suljettuna 23.12.-2.1.2022. Myös lähettämömme on kiinni, joten varaosatoimitukset jatkuvat normaalisti maanantaina 3.1. Varaosa ja tekninen tuki palvelee puhelimitse arkipäivisin poikkeuksellisesti klo 9-15 joulun ja uudenvuoden pyhien ajan 3.1. asti. Varaosatilaukset voi laittaa myös sähköpostilla: info@hakkipilke.fi

Uutinen

Oletko kiinnostunut monipuolisista työtehtävistä kansainvälisesti menestyvässä metsäkoneita valmistavassa yrityksessä? Etsimme Teknistä jälkimarkkinoinnin asiantuntijaa vakituiseen työsuhteeseen TP Silva Oy:n Haapajärven toimipisteelle vahvistamaan myyntiorganisaatiotamme. Innovatiiviset tuotteemme edellyttävät tiivistä yhteistyötä kansainvälisen jälleenmyyjäverkoston, tuotekehityksen ja asiakkaiden kanssa. Tulet tekemään töitä osaavan myyntitiimin jäsenenä ja raportoit osaltasi liiketoimintajohtajalle.

 

Tehtäviisi kuuluu:

- Hakki Pilke tuotteiden varaosamyynti ja tilausten käsittely

- Asiakkaiden ja jälleenmyyjien tekninen neuvonta ja takuukäsittelyt

- Maahantuojien ja jälleenmyyjien reklamaatioiden ja teknisten avunpyyntöjen käsittely ja ratkaiseminen

- Vastuu reklamaatioiden käsittelystä Extranet -ympäristössä ja sen tuesta

- Teknisten dokumenttien kuten varaosa ja käyttöohjekirjojen ylläpito ja päivitys yhteistyössä muun tiimin kanssa

- Jälkimarkkinoinnin toimintojen kehittäminen ja päivittäinen koordinointi

- Huolehdit yhdessä myyntitiimin kanssa, että huoltoverkostomme pystyy tarjoamaan Hakki Pilke tuotteille parasta mahdollista asiakaskokemusta

- Kehitystyöhön osallistuminen tuotekehitystiimin kanssa

 

Odotamme sinulta:

- Soveltuva tekninen koulutus

- Kokemus teknisen tuen ja/tai jälkimarkkinoinnin tehtävistä

- Tietojärjestelmien käyttökokemus ja osaaminen (ERP, MS Office)

- Tietotaitoa, ymmärrystä ja kiinnostusta teknisiin ratkaisuihin liittyen

- Asiakaspalvelukokemus ja hyvät tiimityöskentelytaidot

- Englannin kielen suullinen ja kirjallinen taito

- Itsenäistä työskentelyotetta ja ongelmanratkaisukykyä

- Työkoneiden tai vastaavien teknisten laitteiden käyttökokemus katsotaan eduksi

 

Tarjoamme sinulle:

- Pitkäaikaisen työsuhteen vakaassa yrityksessä ja osaavassa työporukassa

- Työterveyspalvelut ja virkistysedun

- Kilpailukykyisen palkan ja vuosittaisen tulokseen perustuvan bonuksen

- Mielenkiintoisen ja monipuolisen työnkuvan kansainvälisessä ympäristössä

- Mahdollisuuden olla mukana kehittämässä ja rakentamassa yrityksemme teknistä tukea ja IFS-toiminnanohjausjärjestelmää

- Mahdollisuuden matkustaa ja verkostoitua alan tapahtumissa ja koulutuksissa

- Modernit työkalut ja tietojärjestelmät

- Lisäksi tarjoamme mahdollisuuden kehittää ammattitaitoasi ja kulkea omaa henkilökohtaista urapolkuasi yrityksessä, joka on tunnettu pitkistä työsuhteistaan ja asiakaslähtöisyydestään.

 

Hae paikkaa HETI osoitteessa www.manpower.fi/tyo/tekninen-jalkimarkkinoinnin-asiantuntija ja liity osaksi voittajatiimiä!

Paikka täytetään heti sopivan osaajan löydyttyä, joten haethan pikaisesti! Hakuaika umpeutuu 21.12.2021.

Rekrytointi toteutetaan yhteistyössä Manpowerin kanssa. Tehtävään valittava henkilö työllistyy suoraan TP Silva Oy:n omille palkkalistoille. Kysy tarvittaessa tehtävästä lisää rekrytointikonsultti Sanni Lemetyiseltä (sanni.lemetyinen@manpowergroup.fi).

 

TP Silva Oy on kansainvälinen polttopuukoneita ja niiden lisälaitteita valmistava yritys, joka on osa Terra Patris -konsernia. TP Silva omistaa kolme vahvaa tuotemerkkiä Hakki Pilke, Palax ja Japa. TP Silva Oy:n vuosittainen liikevaihto on noin 25 miljoonaa ja se työllistää yli 100 henkeä. Alan teknologista kärkeä edustavia Hakki Pilke -klapikoneita myydään yli 35 maassa, joista useilla markkinoilla markkinajohtajan asemassa. Yli 80 % myynnistämme tulee viennistä. Hakki Pilke -brändi on tunnettu erinomaisesta jälkimarkkinoinnista maailmalla, sillä globaali toimintamme ja paikallinen palveluverkosto mahdollistaa koneenomistajille maailman parhaan tuen ja jälkimarkkinoinnin.

Uutinen

Me Hakki Pilkkeellä haluamme olla mukana kehittämässä metsänhoitoa entistä vastuullisempaan suuntaan. Samalla tahdomme tukea polttopuiden vastuullista käyttöä ympäri maailman. Tavoitteemme on kannustaa kaikkia uusiutuvien energialähteiden käyttöön. Tahdomme kantaa oman osamme kestävän kehityksen edistämisestä ja ympäristövastuusta.

Tässä blogissa haluamme tarjota näkökulmia vastuulliseen polttopuun tuotantoon ja vastuullisen metsänhoidon kehittämiseen. Lisäksi puhumme tarkemmin siitä, mitä tarkoittaa polttopuun vastuullinen käyttö. 

Kun metsää kaadetaan vastuullisesti ja polttopuuta käytetään oikein, on polttopuu vastuullinen ja uusiutuva energianlähde.

Yhteyttäminen on kemiallinen reaktio. Siinä puu muuttaa kasvaessaan hiilidioksidia ja vettä hapeksi, jonka puu sitten vapauttaa ilmaan. Jos puu poltetaan, se puolestaan käyttää happea ja vapauttaa aiemmin käyttämänsä hiilidioksidin takaisin ilmaan. Saman verran hiilidioksidia vapautuu myös silloin kun puun annetaan kuolla ja mädäntyä omia aikojaan.

Polttopuu on suosittu kotien lämmönlähde. Sitä voidaan käyttää yhdessä esimerkiksi aurinkoenergian tai jonkin muun vastuullisen lämmönlähteen kanssa tasoittamaan energian tarpeen piikkejä esimerkiksi talven kovimmilla pakkasilla. Polttopuu onkin osa tulevaisuuden vastuullista lämmön- ja energiantuotantoa.

Kun valitset polttopuusi vastuulliselta polttopuun tuottajalta ja noudatat myös itse vastuullisia toimintatapoja, voit vähentää ekologista jalanjälkeäsi merkittävästi. Suomi on metsien maa ja metsä kasvaa täällä vuosittain enemmän kuin puita kaadetaan. Metsien puun määrä Suomessa kasvaakin vuosi vuodelta ja nykyään Suomessa kasvaa yli puolet enemmän puuta kuin 50 vuotta sitten

 

Vastuullinen polttopuun tuotanto

Kestävä metsänhoito on vastuullisen polttopuun tuotannon sydämessä. On tärkeä pitää mielessä, että vastuullinen metsänhoito ja vastuulliset toimintatavat auttavat meitä säilyttämään terveet metsät nykyisille ja tuleville sukupolville. Niiden merkitystä ei siis voi liikaa korostaa.

On tunnettu tosiasia, että kaikki yleiset polttoaineet - maakaasu, öljy, hiili ja puu - tuottavat hiilidioksidipäästöjä ilmakehään. Mutta toisin kuin kolme muuta yllä mainittua energianlähdettä, puun polttaminen vastuullisesta ja uusiutuvasta metsästä on kasvihuonekaasujen syntymisen kannalta neutraali energianlähde. Toisin sanoen se ei kasvata päästöjen määrää. 

Polttopuu on uusiutuva luonnonvara, ja siten ympäristölle merkittävästi parempi vaihtoehto kuin fossiiliset polttoaineet. Esimerkiksi puulämmitys vapauttaa hiilidioksidia ilmakehään saman määrän, jonka puu on sitonut kasvaessaan.

Kuten aiemmin todettiin, vastuullinen metsänhoito on kuitenkin avainasemassa silloin, kun halutaan vähentää hiilidioksidipäästöjä, joita puun polttamisesta vapautuu. Kun vastuulliseen metsänhoitoon kiinnitetään huomio, voidaan polttopuun käytöstä tehdä pitkällä aikavälillä täysin ilmastoneutraalia.

Hyvin suunniteltu puiden valinta on yksi tärkeä näkökulma polttopuiden vastuulliseen ja kestävään keräämiseen. Vastuullinen metsänhoito pitää siis sisällään esimerkiksi puiden valikoivan harventamisen, liian tiheiden puualueiden harventamisen, siemen puiden jättämisen metsäalueelle sekä joidenkin kuolleiden puiden jättäminen villieläinten asuinpaikoiksi.

Polttopuuksi kannattaa mahdollisuuksien mukaan hyödyntää esimerkiksi kaatuneita puita sekä harvennettua puuta ja roskapuuta. Läpi lahoja puita ei tietenkään voi hyödyntää myöskään polttopuuna. Esimerkiksi kaatuneet puut ovat kuitenkin yleensä myrskyn tai lumikuorman aiheuttamia ja ne ovat erinomaista polttopuu ainesta. Myös tukkipuusta kaikki sellaiset rungon osat, jotka eivät kelpaa sahatavaraksi, ovat hyvää polttopuu materiaalia.

Puiden koon huomioiminen on myös osa vastuullista tuotantoa. Vastuullisinta on tehdä puuta täysikasvuisista puista. Liian pientä rankaa ei kannata polttopuun tekoon hyödyntää, sillä niissä kuoren osuus on suurempi. Puunhalkaisijalla on myös suuri merkitys tuottavuuteen, laatuun ja kuivumiseen

Yksi huomioitava asia polttopuun vastuullisuuden suhteen on myös se, että polttopuut voidaan yleensä toimittaa paljon lähempää kuin fossiiliset polttoaineet kuten esimerkiksi öljy. Tämä tarkoittaa, että kuljetus ei kasvata päästöjä ja toisaalta se auttaa säästämään kuljetuskustannuksissa. 

Polttopuun tuottaminen paikallisesti voi olla myös hyödyllistä markkinoinnin kannalta. Polttopuun tuottaminen lähellä, tuo alueelle työpaikkoja. Monet asiakkaat arvostavat tätä. Kun siis tuotat polttopuuta vastuullisesti ja paikallisesti, älä unohda kertoa sitä kun markkinoit polttopuitasi - nämä ovat asioita, jotka asiakkaasi ansaitsevat tietää. 

 

Kuinka polttopuuta käytetään mahdollisimman vastuullisesti?

Polttopuu on yksi suosittu kotien lämmitykseen käytetyistä keinoista ympäri maailman. Polttopuuta voidaan käyttää ainoana lämmönlähteenä tai sitä voidaan käyttää jonkin toisen vastuullisen lämmönlähteen rinnalla tasapainottamaan piikkejä lämmön tarpeessa. Ikävissä kriisitilanteissa, kuten sähkökatkoissa keskellä pahinta pakkaskautta, polttopuiden käyttö esimerkiksi sähkön rinnalla saattaa todella pelastaa tilanteen. 

Kun polttopuuta poltetaan oikein, se on erittäin vastuullinen tapa lämmittää kotia. Polttopuu on monia muita lämmönlähteitä vähemmän saastuttava ja usein siis ympäristölle ystävällinen vaihtoehto. Jotta voit käyttää polttopuuta kotisi vastuulliseen lämmittämiseen, kannattaa huomioida muutamia asioita. 

Ensinnäkin tarvitset käyttöösi polttopuuta, joka on käsitelty ja säilytetty oikein. Voidaksesi minimoida päästöt, käytetyn polttopuun kosteuden tulisi olla 15% ja 20% välillä. Halutessasi voit käyttää kosteusmittaria testataksesi polttopuiden kosteuden ennen kuin ne toimitetaan sinulle tai ennen kuin otat ne käyttöön.

Jotta polttopuusi säilyvät mahdollisimman kuivana, ne kannattaa säilyttää maanpinnan yläpuolella,  suojata ne sateelta ja varmistaa että ilma kiertää vapaasti puiden sivuilta.  Voit lukea polttopuiden oikeanlaisesta kuivaamisesta enemmän aiemmasta blogipostauksestamme. 

Muista aina vallita käyttöön sellaista polttopuuta, joka on lämmittämiseen parhaiten soveltuvaa ja joka tuottaa voimakkaasti lämpöä. Havupuu lämpöarvo on huomattavasti pienempi kuin lehtipuun, sillä sen tiheys on lehtipuuta pienempi. Toisaalta havupuuta voi hyödyntää hyvänä sytykkeenä, jotta tulen saa syttymään tehokkaasti. 

On tärkeää käyttää omaa lämmitintä oikein. Oman lämmönlähteen kuten esimerkiksi takan, tulee tuulettua oikein ja sitä tulee osata käyttää oikein. Muista, että nykyaikaiset takat, kattilat ja muut lämmönlähteet aiheuttavat yleensä vähemmän päästöjä kuin vanhemmat. Ne ovat myös tehokkaampia ja auttavat sinua säästämään polttopuiden käytössä. Seuraa tulisijan ohjeita, jotta palaminen tapahtuu hyvällä hyötysuhteella. Jos tuntuu, että olisi aika päivittää lämmönlähde uudempaan, ota yhteyttä omaan paikalliseen toimittajaasi. 

Tiivistetysti voi todeta, että oma polttopuun toimittaja kannattaa valita huolella ja kiinnittää huomiota myös tämän tuotannon vastuullisuuteen. On järkevintä polttaa vain kuivaa, hyvin säilytettyä ja käsittelemätöntä puuta.

Lisäksi kannattaa pyrkiä käyttämään pienempiä puita yhden ison puun sijasta. Muista myös aina sytyttää tuli kärsivällisesti ja minimoida savun määrän. Jos savua syntyy runsaasti, se yleensä tarkoittaa että puu on märkää tai puut on kasattu huonosti. Tuli kannattaa myös aina sytyttää päältä, ei alta. Kun tuli on sytytetty päältä, polttopuut palavat takassa hallitusti. Saat talteen enemmän energiaa ja samalla päästöjä syntyy vähemmän. Päältä sytyttäminen onnistuu helposti, kunhan puut ovat kuivia ja ilmaa on riittävästi saatavilla. Katso ohjevideo kuinka sytyttää polttopuut päältä täältä.

Uutinen

Itsenäisyyspäivän vuoksi tehtaamme sekä asiakaspalvelumme on suljettuna maanantaina 6.12.202. Palvelemme normaalisti jälleen tiistaina 7.12. klo 8–15.30.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Toivottaa,
Hakki Pilke tiimi