Mikä tekee klapikoneesta turvallisen?

Turvallisuudesta ja työskentelyergonomiasta ei koskaan tulisi joutua tinkimään.

Klapikoneen puutteelliset suojaukset ja huonot turvallisuusominaisuudet voivat pahimmillaan johtaa vakaviin onnettomuuksiin. Siksi klapikoneen tai halkomakoneen hankinnassa turvallisuusominaisuuksiin huolellinen perehtyminen on elintärkeää henkilövahinkojen ehkäisemiseksi.

Myös työskentelyergonomiasta huolehtiminen on tärkeää työstä aiheutuvien vahinkojen ehkäisemiseksi. Ergonomian kannalta puutteellisesti suunnitellut laitteet ja epämukavat työskentelyasennot ovat yleisin syy pitkäaikaisille vammautumisille.

Klapikoneen turvallisuus

Perehdy huolellisesti klapikoneesi turvamekanismeihin ja selvitä, kuinka koneen saa hätätilanteessa pysäytettyä nopeasti. Vanhemmissa malleissa tai kotivalmisteisissa klapikoneissa ei useinkaan ole riittäviä suojauksia halkaisukammion ympärillä. Tällaiset koneet saattavat myös vaatia puihin kajoamista käsin sahan tai halkaisijan ollessa liikkeessä, mikä kasvattaa onnettomuusriskiä moninkertaisesti.

Käyttäjän ei tulisi joutua laittamaan kättään klapikoneen leikkaus- tai halkaisukammioon käytön aikana. Jos puita joudutaan asettelemaan käsin, käyttäjällä tulisi olla turvallinen ja helppo pääsy koneen sisälle ilman pelkoa siitä, että laite lähtisi käyntiin.

Suurempaa, teollisiin tarkoituksiin valmistettua klapikonetta hankkiessa kannattaa huomioida, että mitä kauempana halkomaterä on käyttäjästä, sitä haastavampaa suurten puiden uudelleenhalkominen on. Vahingoilta välttymiseksi vain yhden henkilön tulisi työskennellä kerrallaan klapikoneen ohjaimissa. Hyvin suunnitellut moniteräiset halkomaterät ja poistokuljettimen peruutustoiminto vähentävät puristusvaaraa huomattavasti.

Ergonomia

Klapien tekemisen ei tulisi olla fyysisesti kuluttavaa – klapikoneen päällimmäinen tarkoitus kun on vähentää raskaan työn ja nostelun määrää sekä parantaa tuottavuutta.

Tutustu huolellisesti klapikoneesi hallintalaitteisiin. Koneen käytön opettelu ja hyvän työskentelyrytmin löytäminen on hankalaa, mikäli jokaista toimintoa ohjataan erillisellä vivulla. Ergonomisesti suunnitellut ohjaimet säästävät satoja työtunteja klapikoneen elinkaaren aikana.

Ergonomisesti suunnitellun klapikoneen ominaisuuksia ovat…

  • Älykkäät, monia toimintoja samanaikaisesti ohjaavat ohjaussauvat, jotka mahdollistavat koneen kokonaisvaltaisen hallinnan sekä antavat tarkkuutta sahaamiseen ja halkomisen
  • Automatisoidut toiminnot tuotantokatkosten välttämiseksi
  • Yksinkertainen käyttöliittymä, joka minimoi inhimillisten virheiden mahdollisuuden

Ergonominen ja mukava työasento vähentää työkatkoksia ja tekee klapinteosta mielekästä. Jatkuva kurottelutarve koneen sisälle on merkki siitä, ettei koneen sahaus-, pudotus- tai halkomaominaisuuksia ole suunniteltu käyttömukavuutta silmällä pitäen. Mukavinkin työasento käy pidemmän päälle puuduttavaksi ja muodostaa turvallisuusriskin, mikäli työpisteeltä on toistuvasti poistuttava tekemään käsisäätöjä.

Toistuvia ja kuluttavia käsiliikkeitä vaativa klapikone aiheuttaa pitkällä aikavälillä todennäköisemmin työperäisiä rasitusvammoja. Kaikkein parhaan käsityksen klapikoneen käyttöergonomiasta saa, jos laitetta pystyy testaamaan muutaman tunnin ajan ennen ostopäätöstä.

Hakki Pilke Pro Series -sarjan koneissa on ergonominen ja helppokäyttöinen ohjauspaneeli. Katso video! 

Suosittelemme hankkimaan klapikoneen, jonka turvallisuusominaisuudet täyttävät viimeisimmät turvallisuusstandardit ja joiden suunnittelussa on huomioitu kokeneiden klapikoneen käyttäjien ja ammattilaisten mielipiteet. Turvallinen ja helppokäyttöinen klapikone on käyttäjien terveyden, paremman tuottavuuden ja suurempien tuottojen tae!