Industrial scale firewood drying kiln

Kuinka kuivata polttopuut tehokkaasti?

Polttopuun kuivaus on tärkeä osa tuotantoprosessia. Kannattaa siis valita harkiten tapa, jolla kuivaat omat polttopuusi. Oikein valitun kuivausmenetelmän avulla voit parantaa laadun tarkkailua ja helpottaa kuljetusta.

Polttopuiden kuivaus vaikuttaa tuotantoprosessin nopeuteen

Polttopuiden puhdistamisessa tärkeää on saada polttopuut kuivattua mahdollisimman nopeasti, sillä tämä nopeuttaa koko tuotantoprosessia. Tätä pohdimme jo aikaisemmassa artikkelissamme kuinka tuottaa puhtaampaa polttopuuta.

Klapien tulisi olla kosteudeltaan 15–20 %. Tällöin ne palavat ja tuottavat lämpöenergiaa mahdollisimman tehokkaasti. Monet polttopuun tekijät turvautuvat perinteisiin polttopuun kuivausmenetelmiin eli luonnonkuivaukseen.

Suomessa polttopuut kannattaa tehdä kevään aikana. Kuivumisprosessin tehostamiseksi polttopuut voidaan pilkkoa suoraan varastohalliin, jossa on hengittävät seinät tai pinota katoksen alle.

Ilmakuivaus klapisäkeissä tai pilkehäkeissä helpottaa polttopuiden siirtelyä sekä kuljetusta asiakkaalle. Klapisäkit ovat suosittu ratkaisu erityisesti markkinoilla ja lähes kaikki säkit on valmistettu erittäin hengittävästä materiaalista. Näin polttopuu kuivaa niissä nopeasti ja helposti.

Keinokuivaus on tehokas tapa polttopuuammattilaisille

Suomessa maaliskuusta toukokuuhun polttopuu kuivaa hyvin perinteisin menetelmin tuulen ja auringon vaikutuksesta. Muina kuukausina suhteellinen ilmankosteus on usein korkea, mikä tekee kuivaamisesta hankalampaa. Jos haluaa tehdä ympärivuotisesti kuivaa klapia, tarvitaan tueksi keinokuivausta.

Koneellinen kuivaus on suosittu kuivausmenetelmä erityisesti ammattilaisten keskuudessa. Keinokuivauksessa kuivumisprosessia nopeutetaan käyttämällä pilkekuivuria kylmä- tai lämminilmalla.

Kylmäilmakuivurissa ilma imetään kasan läpi ja puhalletaan suoraan ulkoilmaan. Polttopuukasan läpi kulkiessaan ilmavirta vie puista kosteuden mukanaan. Kylmäilmakuivurin voi rakentaa myös vanhaan, eristämättömään varastoon. Kylmäilmakuivauksessa polttopuut käsitellään yleisesti irtotavarana. Kiertoaika on keskimäärin kaksi viikkoa, mutta kuten ulkoilmakuivauksessa, myös kylmäilmakuivurin käyttöaika rajoittuu kevääseen ja alkukesään. 

Kuumailmakuivurissa lämmintä ilmaa kierrätetään puhaltimien avulla ja lämmönvaihtimilla poistetaan puiden tuoma kosteus ilmasta. Kuumailmakuivauksessa rakennus on syytä eristää, jotta lämpöhäviöltä säästytään. Kuumailmakuivurissa polttopuut käsitellään usein häkeissä ja kiertoaika voi lämpötilasta riippuen olla vain muutamia päiviä.

Koneellisella kuivauksella saavutetaan pienemmät varastotasot. Lisäksi klapintekijä voi joustavammin tehdä polttopuuta tilauksesta tiettyyn mittaan vuodenaikaa katsomatta. Näin saadaan myös kilpailuetua niihin polttopuun myyjiin, joilla on varastossa kuivana vain tiettyä pituutta tai joiden varastot on jopa myyty loppuun, ja asiakkaille on tarjolla vain tuoretta puuta.

Polttopuun kuivaustapaa harkitessa kannattaa siis ottaa huomioon tuottamasi polttopuumäärät sekä asiakastarpeet. Koneelliseen kuivaukseen investoiminen voi olla järkevä valinta, jos teet ammattimaisesti polttopuuta, tarvitset lyhyemmän kiertoajan polttopuulle tai jos asiakaskunnallasi on erityistoiveita polttopuiden laadun ja mittojen suhteen. 

Lisävinkki!

Helppo tapa tarkistaa polttopuun kuivuusaste on käyttää kosteusmittaria. Kosteusmittareita myydään edullisesti rautakaupoissa ja tavarataloissa.

Muista, että voit käyttää polttopuun kuivaamisessa myös luovuutta! Voit hyödyntää esimerkiksi vanhaa kasvihuonetta kuivaukseen. 

Lisää vinkkejä puukuivatukseen löydät Metsäkeskuksen polttopuuaineen kuivurioppaasta.

Oletko kiinnostunut klapikoneesta? Hakki Pilkkeen valikoimista löydät sopivan klapikoneen niin teolliseen tuotantoon, ammattilaisille, puoliammattilaisille kuin pilkkeitä kotitarpeeseen tekeville. 

Tutustu valikoimaamme