Milloin halkoja on hyvä vaihtoehto klapikoneen rinnalle?

Klapikone on ammattikäytössä korvaamaton työkalu. Joskus kuitenkin halkomakoneen hankkiminen klapikoneen rinnalle voi olla järkevämpi valinta kuin esimerkiksi siirtyminen suurempaan klapikoneeseen. Kotikäytössä halkomakone voi tiettyyn pisteeseen saakka palvella myös klapikoneen sijasta. Keräsimme tähän postaukseen halkomakoneen hyötyjä niin koti- kuin ammattilaiskäytössä. 

Kun tavoitteena on tehdä noin metrisiä halkoja, on halkomakone hyvä ratkaisu. Suomessa suosittu klapin pituus on 33 cm tai nykyään takkojen pienentyessä jopa 25 cm, mutta myös metrisille haloille on edelleen kysyntää ja niitä voi myydä sellaisenaan suoraan asiakkaalle.  

Jos halot on tarkoitus varastoida pidemmäksi ajaksi esimerkiksi kuivatusta varten, se onnistuu metristen tukkien kanssa hyvin. Halkomakoneella voi tehdä myös lyhyempää puuta ja sitä voi hyödyntää esimerkiksi kuivien, lyhyemmäksi sahattujen puiden pienemmäksi halkomisessa. 

Halkomakoneen yhtenä etuna on koneen helppo liikuteltavuus. Se on helpompi kuljettaa tukkien lähelle kuin saman kokoisille tukeille tarkoitettu klapikone.

Kun tarpeena on esimerkiksi mennä asiakkaan luokse traktorilla, kaataa puu ja pilkkoa se suoraan klapeiksi asiakkaan luona, halkomakoneen helppo liikuteltavuus on ehdoton etu. 

Halkomakoneella isojen puiden nostaminen on tukkinostimen ansiosta helppoa, ja onnistuu yhdeltäkin henkilöltä. Tämä tehostaa puiden käsittelyä ja auttaa säästämään henkilöstökustannuksissa.  

Hakki Pilke HH 110 halkomakone käytössä metsän laidalla.

 

Halkomakone toimii sekä yksitys- että ammattilaiskäytössä

Halkoja on yleensä klapikonetta edullisempi sekä ostohinnaltaan että käyttökustannuksiltaan. Kun puiden katkaisu tehdään moottorisahalla ja tavoitteena on tehdä noin metrisiä halkoja, on halkomakone hyvä ratkaisu.

Edullisen hinnan vuoksi halkomakone on usein suosittu erityisesti yksitys- ja mökkikäytössä. Kun klapeja ei tarvita suuria määriä, on halkomakone usein järkeväkin vaihtoehto niiden tekemiseen.

Halkomakonetta voidaan kuitenkin hyödyntää myös ammattikäytössä. Ammattikäytössä halkomakone on usein toimiva ratkaisu klapikoneen rinnalla käytettäväksi.

Jos esimerkiksi osa tukeista on liian suuria käytössä olevaan klapikoneeseen, ne voidaan halkomakoneella halkaista ensin pienemmiksi. Usein erityisesti tukkien tyviosuus on suurempi kuin muu runko. Tällöin esihalkaisu halkomakoneella on usein järkevin valinta.

Halkoja käytössä klapikoneen rinnalla.

Hakki Pilkkeen valikoimasta löytyy HH 110 halkomakone, joka täyttää kaikki uusimmat turvamääräykset ja sopii niin koti- kuin ammattikäyttäjällekin. HH 110 on ammattitason hydraulihalkoja, jolla halonteko on tehokasta ja helppoa. 

HH 110 halkomakoneen hydraulinen puunnostin mahdollistaa suurten, halkaisijaltaan jopa 80cm, puiden käsittelyn helposti yhdeltäkin henkilöltä, mikä tehostaa työskentelyä. HH 110 toimii myös klapikoneen rinnalla  ylikokoisten puiden käsittelyssä.