Markkinakatsaus: polttopuiden kauppa ja klapikoneiden kysyntä käyvät kuumana

Energiakriisi ja energian hinnan voimakas nousu ovat saaneet polttopuukaupan käymään kuumempana kuin vuosiin. Tämä polttopuiden poikkeuksellisen kova kysyntä näkyy nyt paitsi kotimaassa, myös ympäri maailman. Monet polttopuukauppiaat joutuvat tällä hetkellä myymään ei oota. Myös klapikoneiden toimitusajat ovat poikkeuksellisen pitkiä. 

Tällä hetkellä monen polttopuita myyvän verkkokaupan etusivulta löytyy yhteinen viesti: uusia tilauksia ei voida ottaa vastaan. Tuotteiden sivulta paljastuu, että kaikki tuotteet on loppuunmyyty.

”Polttopuukauppa käy nyt kuumana. Sähkön hinnannousu ja mahdolliset tulevat sähkökatkot ovat saaneet kotitaloudet täyttämään polttopuuvarastojaan ennätystahtiin. Moni klapiyrittäjä on myynyt varastonsa tyhjiin jo nyt ennen pakkasten tuloa.”, kertoo Veijo Kontro, Hakki Pilke klapikoneiden Suomen myyntipäällikkö.

Monen polttopuukauppiaan varastot on tältä kaudelta jo myyty. Siksi moni on joutunut toistaiseksi keskeyttämään myyntinsä kokonaan voidakseen keskittyä tekemään lisää polttopuuta myyntiin. 

Polttopuut myydään käsistä

Polttopuuta heitetään polttopuuhäkkiin.

Hakki Pilke Pro 38 koneella polttopuunsa tekevä tunnettu kauppias Simo Rousu tekee vuosittain noin 1 000 m3 polttopuuta ja parhaimmillaan 11 täysperävaunullista kuormaa. Tänä vuonna Rousu myi omalta osaltaan polttopuut loppuun jo elokuussa. Tilanteen poikkeuksellisuudesta kertoo paljon se, että esimerkiksi viime vuonna Rousulla riitti puuta myytäväksi joulukuulle asti. 

Hakki Pilke Easy 43 klapikoneella Koivuklapia.fi -yritystä pyörittävän Magnus Ådahlin mukaan myös tuorepuu on poikkeuksellisesti mennyt hyvin kaupaksi jo viime keväästä saakka. Lisäksi asiakkaat ovat tällä hetkellä valmiita hakemaan polttopuunsa hyvinkin kaukaa kunhan vain saavat puuta. 

Joillakin isommilla yrittäjillä polttopuuta riittää vielä myytäväksi. Esimerkiksi Hakki Pilke 50 Pro koneella polttopuita tekevällä Metsolan piha ja puulla polttopuut eivät ole varastosta vielä kokonaan loppu. Tilausruuhka on silti heilläkin valtava, joten tilanne voi muuttua pian. 

Kysyntä nostaa polttopuun hintaa

Klapi lähikuvassa.

Jo pidempään jatkunut kova kysyntä on nostanut polttopuiden hintoja niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Koivun 1 m3 heittokuution hinta pyörii Suomessa tällä hetkellä jo sadassa eurossa. Joillakin alueilla hinta saattaa kotiin kuljetuksen kanssa olla jo 150 euroa. 

”Raaka-aineen saatavuus ja hinnannousu huolestuttaa nyt monia klapiyrittäjiä. Se uhkaa kasvattaa jo ennestään pitkiä toimitusaikoja. Kallistuva energia nostaa myös koneellisesti kuivattujen klapien asiakashintaa, koska klapikuivurit käyttävät lämmönsiirrossa myös sähköenergiaa”, kertoo Veijo Kontro. 

Jo pitkään paras tapa varmistaa polttopuut talveksi, on ollut tilata puut hyvissä ajoin keväällä. Tänä vuonna polttopuukauppiaat ovatkin huomanneet, että kysyntä jakautui normaalia pidemmälle aikavälille, ja tilauksia alkoi tulla normaalia aiemmin. 

Polttopuiden tilaaminen jo keväällä on jatkossakin paras tapa varmistaa omat puut seuraavaksi syksyksi ja talveksi. Näin polttopuut myös todennäköisesti saa ainakin hieman edullisempaan hintaan – etenkin silloin kun kysyntä on kasvussa.

Klapikoneiden toimitusajat poikkeuksellisen pitkiä

Hakki Pilke 43 Pro -klapikone käytössä.

Polttopuiden kysynnän mukana on luonnollisesti noussut myös klapikoneiden kysyntä. Tällä hetkellä lähes kaikkien klapikoneiden valmistajien toimitusajat ovat vuoden päähän. 

“Klapikoneiden kysyntä on ollut viimeisen vuoden aikana myös vientimaissa kovempaan kuin koskaan ennen. Tämä johtuu pääasiassa energian rajusta hinnan noususta. Kysynnän noususta johtuen toimitusaikojen pituus on moninkertaistunut niin sanotusta normaalista tasosta ympäri maailman”, kertoo Hakki Pilke klapikoneiden vientipäällikkö Jari Niskakoski. 

Jos tuntuu, että klapikoneesi kaipaa päivitystä kaudelle 2024, suosittelemme laittamaan tilauksen mahdollisimman pian. Tällä hetkellä sekä polttopuiden että klapikoneiden kysynnän kasvu vaikuttaa jatkuvan, mikä saattaa pidentää toimitusaikoja entisestään.